15.1 C
Koprivnica
Petak, 3. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Veliki uspjeh koprivničkog skladatelja

Jurica Hrenić: “Imali smo ograničene uvjete za skladanje, a korištenje mobitela i interneta bilo je zabranjeno”
J

Ne propustite

Koprivničanac Jurica Hrenić diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a odnedavno je i magistar muzike za područje glazbene pedagogije. U Pragu je osvojio drugo mjesto u juniorskoj kategoriji te još dvije posebne nagrade.

Koprivničanac Jurica Hrenić nedavno je na sedmom prestižnom Međunarodnom natjecanju za skladatelje Antonín Dvořák održanom u Pragu osvojio drugo mjesto u kategoriji juniora te još dvije posebne nagradeza najbolju slobodnu skladbu (sa skladbom Divertimento za gudački orkestar) i za najbolju glazbu baziranu na glazbi Antonína Dvořáka.

Ova je lijepa vijest pak još posebnija zbog činjenice da je Jurica prvi hrvatski predstavnik u povijesti na ovom prestižnom natjecanju.

Na ovogodišnjem su natjecanju sudjelovala 24 natjecatelja iz 14 zemalja, a kako bi zaradio svoje mjesto među tih 24-ero, naš se Koprivničanac morao predstaviti nekom svojom skladbom. Jurica je tako skladbom Concerto grosso za trubu, klavir, udaraljke i tamburaški orkestar osigurao svoje mjesto u drugom krugu natjecanja, koji se održao na Praškom konzervatoriju. 

I upravo tu počinje teži dio – svaki od natjecatelja dobio je zadatak da u pet dana napiše dvije skladbe na zadane teme iz literature, a zadatak je dodatno otežala činjenica što su skladatelji imali kratak vremenski rok, ograničene uvjete rada i određeni raspored za skladanje.

Glazbenici su imali kratak rok i ograničene uvjete // Ustupio: Jurica Hrenić
Glazbenici su imali kratak rok i ograničene uvjete // Ustupio: Jurica Hrenić

– Ovo natjecanje dosta se razlikuje od većine natjecanja za skladatelje, gdje se najčešće već gotovi radovi prijavljuju na natječaj. Ovdje su uvjeti bili ograničeni, pa je upotreba mobitela i interneta za vrijeme trajanja natjecanja bila zabranjena. Prva dva dana bila su mi vrlo stresna, jer nikad nisam morao raditi nešto u tako kratkom roku. Postalo je lakše kad sam razvio koncepte i ideje do kraja i krenuo u realizaciju glazbe – priča nam Jurica.

Iako ga je i sam prolazak u finale dosta iznenadio, ovakvom sjajnom uspjehu nije se nadao ni u najluđim snovima. – Bilo je to posve neočekivano i ugodno iznenađenje. Već sami čin prolaska u drugi krug smatrao sam postignućem i nisam očekivao tako visoke rezultate, jer su svi natjecatelji u konkurenciji specijalizirani za područje kompozicije – kaže Jurica, koji je na presretan što je imao priliku upoznati zanimljive ljude iz cijelog svijeta.

– Bilo je interesantno upoznati ljude koji se bave istim područjem, a opet s tako različitim pogledima i promišljanjima o glazbi. Svi su bili srdačni i prijateljski raspoloženi, sklopio sam brojna nova prijateljstva i ovo ću iskustvo zasigurno pamtiti – dodaje.

Jurica Hrenić inače je uspješan glazbenik, skladatelj, dirigent Tamburaškog orkestra KUD-a Podravka i voditelj Tamburaškog sastava Udruge Podravski zvon, a odnedavno i magistar muzike za područje glazbene pedagogije. Rođen je 1993. godine u Koprivnici, a diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Eko modna revija

FOTO Kreativni mali Đurđevčani izradili haljinice od papira, torbice od folije i modne dodatke od boca, žica i čepova

Đurđevački osnovnoškolci pokazali su maštu i kreativnost na eko modnoj reviji. Riječ je o tradicionalnoj priredbi kojom uvijek oduševe publiku,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×