Novootvorena treća kuća vrlo je stara i datira još iz 1860. godine. Trudili smo ju se što više očuvati u izvornom obliku, posebice drvenariju. Kuća ima veliki duboki podrum ispod cijele kuće, ispričao nam je Kandučar.
Nakon života u Zadru i Španjolskoj, dosadašnji kapetan jahti Valent Kandučar rodom iz Dalmacije, vidio je turistički potencijal na obroncima đurđevačkih gorica, konkretno u Čepelovečkom bregu.
– Nije nama ovaj kraj baš takva nepoznanica. Suprugina mama je iz Virovitice koja nije tako daleko od Đurđevca, a moji su roditelji, pak, ovdje kupili imanje prije 1970. godine – priča nam Kandučar i objašnjava kako je njegova supruga radila na imanju u Španjolskoj, pa su uvidjeli da su obiteljska gospodarstva dobar biznis.
Naime, proteklog je vikenda na imanju OPG Kandučar otvorena Ruralna kuća za odmor Draga, i to sad već treća u nizu, dok je iduće godine na vidiku i podizanje hotela.
– Polako izlazimo iz posla s jahtama, gdje sam bio kapetan. Više nisam ni mlad, a od ovog posla s OPG-om moći će se solidno živjeti – podijelio je s nama sugovornik i rekao kako mu se sviđa što ovamo dolazi drukčiji tip gostiju, koje više zanima priroda, dok su gosti na jahtama ljudi koji se razmeću i žele se pokazati.
– Otkupljivali smo zemljišta sa starinskim goričkim kućama koja su u neposrednoj blizini, odnosno počeli smo s jednom kućicom. To je bilo sve zapušteno i iziskivalo je obnovu – priča nam Kandučar koji se sa suprugom doselio u ovaj kraj prije tri godine.
– Kasnije smo preuredili još jednu kuću vezanu uz štalu gdje imamo konje. Ta je zanimljiva ljudima, jer su praktički zajedno sa životinjama. Jedna trećina kuće je konjska štala, a na drugoj strani su soba i kupaonica, kuhinjica, predvorje i podrum – opisuje nam ovaj poduzetnik.
Novootvorena treća kuća vrlo je stara i datira još iz 1860. godine.
– Trudili smo ju se što više očuvati u izvornom obliku, posebice drvenariju. Kuća ima veliki duboki podrum ispod cijele kuće s posebnim ulazom, a gore dvije sobe, kuhinju i kupaonicu – ispričao nam je Kandučar i kao goste naveo Sarajlije, Izraelce, Bjeloruse, Nijemce, Engleze i druge.
– Trenutno gosti dolaze tek na dan-dva, jer nemamo još toliko aktivnosti. Ne dolaze na kompletni godišnji, samo nakratko da otpuhnu od svakodnevne vreve. Zasad bauljaju po šumama, a zanimljive su im naše životinje – patke, ovce, svinje, konji, te od divljih životinja puh – nabrojao je Kandučar i rekao kako imaju i vlastiti vinograd te proizvode svoje vino te kako su dobili odobrenje i za gradnju bazena.
Gospodarstvo Kandučar trenutno može primiti 17 ljudi ubrojivši i pet pomoćnih kreveta, te imaju sjenicu gdje se u sklopu cijene poslužuje obvezni doručak.
– Uz hotel, a sve zajedno na 55.000 kvadrata zemljišta, kapacitet će biti za 50-ak ljudi. Hotel će možda biti udaljen 100 metara od kuća, na proplanku, a pokrivao bi 800 kvadrata površine. Kuće i hotel zajedno će imati devet apartmana i osam soba, s restoranom zatvorenog tipa koji će biti zajednički za sve – informira nas naš sugovornik i kaže kako ne bi išli na velike aranžmane poput svadbi, nego će samo imati još jednu malu salu za sastanke.
Kako doznajemo, budući vlasnik hotela trenutno je u fazi prikupljanja papirologije, izrade glavnog projekta i čekanja građevinske dozvole. Očekuje da će ulaganja biti oko 400.000 eura, za koje se planira javiti na EU fondove i vjeruje da ih neće imati problema dobiti.
– U planu nam je staviti i dvije kamere kako bi se mogla snimati događanja na imanju, pa da se online može vidjeti, primjerice, kad se janji ovca – iznosi nam biznismen svoju viziju.
Što se cijena tiče, one su koncipirane po apartmanu, a ne po osobi. Tako noćenje s doručkom u apartman koji može primiti četiri osobe iznosi 58 eura, dok je manji, studio za dvije-tri osobe 48 eura.
– Hotel neće biti mnogo skuplji, jer za njega možemo dobiti maksimalno tri zvjezdice – ispričao nam je vlasnik obiteljskog gospodarstva te dodao kako ima svesrdnu podršku gradonačelnika Lackovića koji želi ovaj kraj pretvoriti u turističku destinaciju.