12.9 C
Koprivnica
Subota, 27. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Prestižni platinum ISO certifikat

Koprivnica proglašena jednim od sedam najboljih pametnih gradova u Europi po kvaliteti života
K

Ne propustite

Činjenica je da smart city tehnologija i takav razvoj grada dolazi sve više do izražaja, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi, i Koprivnica na tom polju postaje lider u Hrvatskoj, rekao je Mišel Jakšić.

Koprivnica je dobila prestižno priznanje za svoje projekte i smjer u kojemu se kreće razvoj grada. Naime, World Council on City Data smjestio je Koprivnicu u društvo još samo sedam gradova u Europi koji su dobili ISO certifikat 37120, indikator kvalitete života u smart gradovima, a u svijetu ih je ukupno 31.

Za dobivanje ISO certifikata koji se dodjeljuje od 2014. godine Koprivnica je zadovoljila na 46 osnovnih pokazatelja od njih sto u 17 različitih područja, te još u 48 pomoćnih pokazatelja. Koprivnica se pokazala iznimno uspješnom u primjeni pametnih, iliti smart city rješenja, a dokaz toga je i dobiveni platinum certifikat, najviši mogući stupanj.

Bicko sustav // Foto: Arhiva
Bicko sustav // Foto: Arhiva

– Činjenica je da smart city tehnologija i takav razvoj grada dolazi sve više do izražaja, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi, i Koprivnica na tom polju postaje lider u Hrvatskoj. S pravom smo dobili ovaj certifikat, prvi u Hrvatskoj i sedmi u Europi. Nemamo neke prednosti koje imaju veliki regionalni centri u Hrvatskoj, nemamo tolike turističke potencijale, a ni u prometnoj povezanosti nismo baš nešto ostvarili. Ipak, u top 10 gradova smo po ekonomskoj snazi u Hrvatskoj, a smart city tehnologije su definitivno smjer u kojemu trebamo razvijati – rekao je zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić.

Istaknuo je neke od pokazatelja u kojima Koprivnica nadvisuje velike europske gradove kao što su Amsterdam, Barcelona ili London, primjerice broj kilometara biciklističkih staza po broju stanovnika, broju raspoloživih bolničkih kreveta, broju upisane djece u škole, broju žena zaposlenih u gradskoj upravi, broju internetskih priključaka ili broju dobrovoljnih vatrogasaca, sve, naravno, prema broju stanovnika u gradu.

Uz sve odlične rezultate, identificirana su tri područja certificiranja na kojima se u Koprivnici mora dodatno poraditi, a to su područja ekonomije, okoliša i rekreacije.

Mišel Jakšić uvjeren je da se grad razvija u dobrom smjeru // Foto: Valentina Blažek
Mišel Jakšić uvjeren je da se grad razvija u dobrom smjeru // Foto: Valentina Blažek

Komunalac je, uz Hrvatski telekom, glavni partner Gradu na ovom projektu certificiranja, a i sama tvrtka je pridonijela dobivanju certifikata svojim modernim rješenjima za očuvanje okoliša.

– Ovo je bila prilika da se usporedimo s drugim gradovima po točno određenoj metodologiji i propisanim uvjetima koje bi gradovi trebali zadovoljiti za ISO certifikat. Nadali smo se da ćemo dobiti barem brončani certifikat, što bi bio veliki uspjeh, a na kraju smo dobili platinasti, najviši mogući – rekla je direktorica Komunalca Maja Hleb.

Postupak certificiranja koštao je Grad 3500 eura, a za svaku iduću godinu taj će iznos biti 2500 eura.

Usluge grada koje su predstavljene kao okosnica pametne Koprivnice su podijeljene u tri skupine: Pametna mobilnost, Pametna uprava i usluge građanima te Energija i okoliš. Među uslugama Pametne mobilnosti su sustav javnih gradskih bicikala, ePunionice za električna vozila, nadzor vozila i parking rješenja. U drugu skupinu spadaju projekti pametne klupe, i e-računa sa svojim poduslugama, a u skupini Energije i okoliša tu je evidencija odvoza komunalnog otpada, sofisticirani spremnici za otpad, upravljanje javnom rasvjetom i kontrola kvalitete zraka.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Svečana sjednica

Prekrasna Mirjana i ovog puta oduševila, jedan odjevni komad odjeće posebno se istaknuo

Ove srijede Križevci su slavili rođendan. Tako su brojni uzvanici iz ormara izvukli prekrasne modne kombinacije. Ravnateljica koprivničkog Doma zdravlja, Mirjana...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×