Treće je mjesto osvojio Ivan Tomas iz varaždinskog restorana Fontana Crnković, Anđelko Ledić iz požeškog Zlatnog luga dobitnik je srednje kuhače, a najbolja je bila mlada kulinarska nada iz Vinkovaca Ana-Marija Stanković.
Kristalna kuhača nagrada je kuharske struke koja se jučer dodjeljivala u koprivničkom Štaglju kao ukupna nagrada nakon četiri kola Hrvatskog kuharskog kupa.
Treće je mjesto osvojio Ivan Tomas iz varaždinskog restorana Fontana Crnković, Anđelko Ledić iz požeškog Zlatnog luga dobitnik je srednje kuhače, a najbolja je bila mlada kulinarska nada iz Vinkovaca Ana-Marija Stanković.
Ova 19-godišnjakinja na stručnom je osposobljavanju u srednjoj strukovnoj školi.
– Krenuvši od prvog kola Kupa u Slavonskom Brodu, nastavila sam s ostalim kolima u Solinu, Donjoj Stubici i Vinkovcima. Zbrajaju se bodovi svakog natjecanja, a natjecali smo se u kategorijama svečane hladne plate, toplog glavnog jela s prilogom i svečanog hladnog deserta – priča nam mlada kuharica koja je svaki put ukupno osvojila prvo mjesto.
Kako nam je rekla, najviše voli raditi hladne plate i deserte, jer ju to opušta i smiruje.
– Zbog ove sam nagrade neopisivo sretna. To mi znači puno u životu i mislim da mi je ovo utrlo put za daljnji napredak, jer sam mlada i imam mjesta za daljnji razvoj – podijelila je dojmove Ana-Marija.
Dražen Đurišević, potpredsjednik Kuharskog saveza Hrvatske rekao je kako je cilj Saveza i ovog Kupa promocija kulinarstva i kuharstva kako bi se što više mladih opredijelilo za to zanimanje te da bi, oni koji se već time bave, bili što afirmiraniji i priznati u branši.
– Do nedavno to nije bilo toliko isticano zanimanje i mladi su se teško opredjeljivali za njega. U Koprivnici i županiji još uvijek vlada nedostatak dobrih kuhara u restoranima, jer se nitko neće odlučiti za to zanimanje – prosuđuje profesionalac.
Prvi je put Hrvatski kup u Koprivnici održan prije 12 godina otkad je Podravka generalni pokrovitelj Saveza.
– Sad smo ovdje drugi put i htjeli bismo da to pređe u tradiciju i podigne se na viši nivo od sadašnje situacije. Htjeli bismo da se zadnje kolo Kupa odvije u Koprivnici te ukupno proglašenje najboljih – rekao je Đurišević i osvrnuo se na današnju situaciju u struci.
– Medijsko propagiranje kuharstva u zadnje je vrijeme doprinijelo profesiji, kao i borba Kuharskog saveza. Nadalje, zadatak Hrvatskog kuharskog saveza je boriti se za zaštitu tradicionalnih jela i proizvoda unutar Hrvatske, kako globalizacijom ne bismo zaboravili koja su naša jela bila – objasnio je Đurišević i nadodao kako je za to potreban kadar i dobra suradnja sa strukovnim školama, odnosno poticaj mladima da krenu u tu školu.
– U Hrvatskoj nedostaje visokih obrazovnih ustanova za obrazovanje kuhara te moj tim unutar Podravke i ja, razvijamo koncepciju kuharske akademije za koju su, naravno, potrebne investicije. Bez toga, mladi kuhari nemaju prostor za razvijanje te sve ostaje na srednjoškolskom obrazovanju, što se još pogoršalo skraćenjem na tri godine. Njima nedostaje prakse i oni nakon škole dođu u restorane s manjkavim znanjem – zaključio je ovaj kuhar.