18.5 C
Koprivnica
Subota, 4. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Koprivnički vatrogasci

FOTO/VIDEO Kada ostali slave s obitelji i prijateljima, oni su spremni i na Božić i na Novu godinu čuvati naše živote
F

Ne propustite

Naše obitelji su također toga svjesne i pripreme se na to da ponekad nismo s njima kada drugi možda jesu, da neće biti tate ili djeda doma na svečanom ručku, rekao nam je Željko Cvrtila.

Dok većina nas može provesti Badnjak i Božić u krugu svojih obitelji, a doček Nove godine ovisi samo o tome s kojim ćemo društvom i gdje slaviti tu noć, neki nemaju taj luksuz.

Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica moraju biti dostupni i na oprezu 24 sata na dan, 365 dana u godini, bio Božić, Uskrs, Nova godina ili rođendan. Nesreće, požari, sudari i ostale nedaće jednostavno ne uzimaju slobodan dan pa ne mogu ni oni.

No, kao što nam je rekao voditelj odjeljenja JVP-a Koprivnica Željko Cvrtila, njima je to već potpuno normalno i uklopili su to u svoj stil života jer takva je priroda njihovog poziva, a s time su se morali pomiriti i njihovi bližnji.

Uvijek spremni // Foto: Matija Gudlin

– Spremni smo na to, znamo da tu mora netko biti u to vrijeme i da postrojba mora funkcionirati iako su blagdani. Naše obitelji su također toga svjesne i pripreme se na to da ponekad nismo s njima kada drugi možda jesu, da neće biti tate ili djeda doma na svečanom ručku. To je takav posao i zna se da tako mora biti – objasnio nam je.

Situaciju im olakšava i iznimno dobra i precizna organizacija. Naime, već imaju raspored smjena i dežurstava za cijelu 2017. godinu tako da svatko može ukladiti svoje planove i znati kada će koji dan biti na dužnosti. Ipak, ni to nije uklesano u kamen jer sve pada u vodu dogodi li se neka velika nesreća zbog koje se moraju priključiti i oni koji trenutno nisu u smjeni.

Upravo u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana često ima specifičnih intervencija na koje moraju reagirati, a to nisu nužno samo požari.

– Dogode se požari zbog žaruljica na boru, zapali se adventski vijenac, imali smo intervencija i na dočecima Nove godine kada su fešte s mnogo ljudi, a tu je i pirotehnika. Spremni smo i na pojačan promet, kao i na više alkohola kod vozača, zbog čega ima i prometnih nesreća – istaknuo je Cvrtila.

Foto: Matija Gudlin

Dežurstvo u noćnoj smjeni na blagdane ne znači da nema dobrog raspoloženja i prave, božićne atmosfere. U postaji je okićeno drvce, a pripreme se i prigodni specijaliteti.

– Donesemo si malo hrane, kolača, popijemo malo soka, stvorimo si blagdanski ugođaj da ne bude baš kao običan dan. Okitili smo i bor tako da ipak imamo osjećaj da je Božić. Također, na dočeku Nove godine posjeti nas zapovjednik ili netko iz Gradske uprave i čestita nam Novu godinu. Ali, i to je noć kao svaka druga, radi se i nema opuštanja – opisao nam je Cvrtila.

Iako vatrogasci nisu jedini koji rade za blagdane, nedvojbeno su među onima koji na leđima imaju najviše odgovornosti u tim danima. No, kao što i sami kažu, ništa drukčije nego bilo koji od preostala 364 dana u godini.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Užas

JE LI TO MOGUĆE Pogledajte što su “pametnjakovići” napravili pametnoj klupi kod Gimnazije

Neki su pametnjakovići, zapravo delinkventi ili možda pojedinac napravili pravu štetu na jednoj od pametnih klupa postavljenih u gradu....
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×