25.2 C
Koprivnica
Utorak, 30. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Povećanje rudne rente

FOTO Zdravko Ivančan: Inicijativa ide u Sabor i u Vladu, zaslužujemo više od mrvica koje sada dobivamo
F

Inicijativa će biti da se rudna renta povisi s 10 na 12 posto, kako bi nešto veći dio išao jedinicama lokalne samouprave. S njom će se ići u Sabor i u Vladu te će se ispitati mogućnost da se taj iznos preispita, rekao je Zdravko Ivančan.

Ne propustite

U općini Molve danas je održan radni sastanak na kojem se raspravljalo o problemu rudne rente i dogovorila inicijativa kojom će se od nje pokušati dobiti više novca za jedinice lokalne samouprave.

Sastanku su prisustvovali, između ostaloga, predstavnici Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije, grada Đurđevca, Popovače, Koprivnice, kao i brojnih općina iz raznih županija kojima je u interesu izboriti veći postotak zarade od eksploatacije ugljikovodika.

Zdravko Ivančan, načelnik općine Molve, zadovoljan je sastankom, dogovorenim zajedničkim nastupom i inicijativom.

– Inicijativa će biti da se rudna renta povisi s 10 na 12 posto, kako bi nešto veći dio išao jedinicama lokalne samouprave. S njom će se ići u Sabor i u Vladu te će se ispitati mogućnost da se taj iznos preispita. Problem bi mogao biti što navodno postoje neki ugovori iz 2007. i 2008. godine koji sprječavaju podizanje tog postotka iznad 10 posto. To ćemo istražiti i ako je takav slučaj, onda ćemo ići na to da se preraspodjela prenamijeni – najavio je Ivančan.

Foto: molve.hr

Također će inicijativom tražiti da HEP plati razliku u posljednje tri godine koja se stvorila zbog povlaštene cijene od 50 lipa za koju su dobivali plin bez plaćanja rudne rente. Ako inicijativa prođe, Ivančan očekuje konkretnu korist u vrlo kratkom roku.

– Najprije će inicijativa ići u saborske klubove HSS-a i Željka Lackovića koji će tražiti sastanak od Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Tijekom tjedan dana svi načelnici i predstavnici čije jedinice sudjeluju u renti potpisat će inicijativu. Ako bude prihvaćena, vrlo brzo bi mogla biti na snazi. Kada se prošli put povećavala renta s 5 na 10 posto, uredba je donesena u travnju, a na snazi je bila već u svibnju – optimističan je načelnik Molvi.

Napominje da je potrebna samo dobra Vlade da slijedi pozitivne primjere iz inozemstva, poput Mađarske, koji od eksploatacije plina daju veću korist jedinicama lokalne i regionalne samouprave nego Hrvatska.

– One najviše zaslužuju da participiraju u rudnoj renti, a ne ovako kako je sada kada dobivamo samo mrvice – zaključuje Ivančan.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Krenula je sezona

Nezaposleni Podravci “sele” na more, ispod 1270 eura ne žele konobariti, kuhari “izvjesili” cijenu od 1540 eura!

Nedostatak radnika, porezna opterećenja te nerealno regulirana radna vremena glavni su problemi naših ugostitelja. Sve se to potencira u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×