21.8 C
Koprivnica
Utorak, 30. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Tehno Geek

POVRATAK LEGENDE Modernizirana Nokia 3310 uskoro u prodaji
P

Mobitel će biti dostupan u četiri boje, a kako kažu iz Nokije korisničko sučelje modernizirana je verzija starog. Uz micro SD utor tu je i dvostruki utor za SIM kartice.

Ne propustite

Finska tvrtka Nokia, sinonim za najkvalitetnije mobilne uređaje s početka milenija, prošlog je tjedna predstavila povratak kultnog modela 3310.

Originalni uređaj nasljednik je modela 3210, a u prodaju ju pušten u drugom kvartalu daleke 2000. Dizajn kućišta i veličina zagarantirale su mu popularnost u vrijeme kada je tržište tražilo što manji i laganiji mobilni telefon. Zaobljenost na rubovima omogućuje vrlo lako držanje na dlanu, a upravljanje je u potpunosti moguće samo uz pomoć palca.

Ovakvi klasični mobilni uređaji vrednovali su se, osim prema fizičkom izgledu, i prema broju predinstaliranih aplikacija. Nokia 3310 isporučivala se s kalkulatorom, štopericom, malo poznatim Nokia mrežnim monitorom i četiri igre. Snake II jedna je od ove četiri igre koja je stekla globalnu popularnost koja traje i danas. Koliko često korisnici danas pokreću primjerice Facebook aplikaciju, toliko često su prije više od 15 godina pokretali ovu igru. Jednostavne kontrole i zabava koja kroz igru ne jenjava zajamčila je popularnost ovoj igri koja vuče korijene iz daleke 1976.

Nokia 3310

Glavno sredstvo komunikacije, uz skupe pozive, bile su SMS poruke koje su ograničene na 160 znakova. Heroj ove priče omogućio je pisanje poruka duljine do 459 znakova, što je gotovo trostruko više od ostalih uređaja iz tog doba.

Dodatne Xpress-on maskice omogućavale su korisniku jedinstvenu prilagodbu, slično kao što danas imate poleđinske maske za pametne telefone. Uz njih, omogućeno je preuzimanje do 7 monofonih melodija koje su se mogle koristiti za zvuk zvona, a podržana je i razmjena sličica koje su se mogle koristiti kao čuvar ekrana.

Koliko je ovaj uređaj kod korisnika neprežaljeni dio mobilne tehnologije dokazuje i viralna šala koja se internetom proširila 1. travnja 2014. godine. U objavi stoji kako je Nokia najavila povratak modela 3310 u formatu pametnog telefona uz specifikacije kojih se ne bi posramili ni današnji modeli iz vrha ponude.

Ipak, dočekali smo taj dan, Nokia je zaista krenula u proizvodnju moderniziranog modela 3310. Na tržištu bi se trebao pojaviti u drugom kvartalu ove godine, a svojim specifikacijama spada tek u kategoriju klasičnog, a ne pametnog mobilnog uređaja.

Tvrtka HMD Global, koja prodaje uređaje pod imenom Nokia prikazala je uređaj koji dolazi s 2,4-inčnim QVGA ekranom i izgledom zaista podsjeća na legendarnu ciglicu. Na poleđini je smještena i skromna kamera od 2 megapiksela te microSD utor koji podržava kartice kapaciteta do 32GB. Prednje selfie kamere nema, ali nostalgičare će oduševiti i činjenica da je Nokia odlučila u novi telefon ubaciti i igru Snake prilagođenu ekranu u boji.

Operativni sustav koji se vrti na modernoj verziji je Nokia Series 30+ koji dolazi s predinstaliranim Opera mini internet preglednikom.

Najjači adut je baterija kojoj je autonomija do mjesec dana u režimu čekanja ili 22 sata razgovora. Puni se preko standardnog micro USB priključka kakvog koristi gotovo svaki pametni telefon današnjice. Za slušanje glazbe ili FM radija tu je i standardni 3.5mm audio priključak.

Mobitel će biti dostupan u četiri boje, a kako kažu iz Nokije korisničko sučelje modernizirana je verzija starog. Uz micro SD utor tu je i dvostruki utor za SIM kartice.

Hladan tuš geekovima iz Amerike, Kanade, Australije i još nekih zemalja činjenica je da ovaj uređaj koristi 2G mreže. Naime, 2G mreže rade na frekvencijama od 900MHz i 1800MHz koje su dolaskom novih 3G i 4G mreža ugašene u nekim državama svijeta. Naši čitatelji koji ne putuju u navedene države mogu odahnuti, Europa još uvijek podržava 2G standard tako da će ovi mobiteli barem još neko vrijeme funkcionirati.

Iako se prema specifikacijama ne može uspoređivati s današnjim modernim pametnim telefonima, Nokia 3310 to ni ne želi. U doba kada gotovo svakodnevno izlaze novi high end modeli mobilnih uređaja nova ciglica pravo je osvježenje ponude.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nacionalni dan hitne medicinske službe

FOTO/VIDEO Hitna služba pokazala spremnost i brzinu u kriznim situacijama, Kučko Gudelj: Ovo je jedna od najzahtjevnijih i najstresnijih grana medicine

Danas je Nacionalni dan hitne medicinske službe! I ovu godinu, na Zrinskom trgu u Koprivnici, Strossmayerovom trgu u Križevcima i...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×