12.6 C
Koprivnica
Petak, 3. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Dvije izložbe ovog petka u Muzeju grada Koprivnice
D

Ne propustite

Osobita nam je čast i zadovoljstvo pozvati Vas na otvorenje muzejske izložbe Dr. Leander Brozović (Budimpešta, 1897. – Koprivnica, 1962.) u Galeriji Koprivnica sljedećeg petka, 21. 12. 2012. u 13 sati.

Muzejska izložba hommage je dr. Leanderu Brozoviću spiritusu movensu i osnivaču Muzeja grada Koprivnice 1945. godine kojom se obilježava njegova 115. obljetnica rođenja i 50. obljetnica smrti. Bit će izložena partizanska kapa Ivana Gorana Kovačića, noćni ormarić iz klijeti Frana Galovića, zidni sat iz klijeti Antuna Nemčića Gostovinskog, dokumentacija o liječniku Željku Selingeru prvoj žrtvi holokausta u NDH u logoru Danica kod Koprivnice te dokumentacija o književnicima Miroslavu Krleži i Milanu Begoviću kao i brojna dokumentacija i korespodencija dr. Leandera Brozovića i Muzeja grada Koprivnice.

 

Također,  pozivamo Vas na svečano otvorenje izložbe Mustre iz zbirke zidnih valjaka Nenada Marinca sljedećeg petka, 21. prosinca 2012. u 18.00 sati. Zbirka zidnih valjaka Nenada Marinca, koprivničkog kolekcionara, slikara, pjesnika, branitelja, časnika u miru Hrvatske vojske i umjetnika života jedan je od onih muzejsko-galerijskih projekata koji sazrijevaju polako, kroz višegodišnje razgovore i sugestije, ali i kao promišljanje o vlastitom kolekcionarskom opredjeljenju i slučajnom odabiru koji tijesno graniči s lucidnošću, ludošću i umjetničkim činom.

Sabiranje koje je u slučaju Nenada Marinca tijekom dvadeset godina rezultiralo zbirkom od gotovo sedam stotina zidnih valjaka i isto toliko različitih ornamenata i uzoraka, tijekom trogodišnje suradnje povjesničara umjetnosti i ovog zaljubljenika u ljudsku kreaciju slobodnog duha, pohvala je ruci (Henri Focillion, 1937.) i dokaz kako nije uvijek ornament zločin (Adolf Loos, 1908.) već nešto između. Otisci uzoraka i ornamenata sa zidnih valjaka dodatna su inspiracija Nenada Marinca. Istu je moguće iščitavati slojevito, od čovjekove potrebe za ukrašavanjem zidova, straha od prazne površine, različitih stilova i razdoblja, do potrebe kolekcionara da prikupljenim odbačenim predmetima činom kreacije udahne novi život.

Izlažući otiske tek malog dijela ”Mustri iz zbirke valjaka Nenada Marinca” u Galeriji Koprivnica otvaraju se teme o nestalim i uglavnom prebojanim mustrama sa starih zidova, putovanje u sjećanja te nova poetika koja pamti i beskrajno poštuje tradiciju vlastitog životnog prostora. (Draženka Jalšić Ernečić, 2012.)

Stetan Božić i nova Godina!

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Upravo

FOTO Sudar Mercedesa i Škode na poznatom koprivničkom raskrižju, policija je na terenu

Prometna nesreća dogodila se maloprije na raskrižju Starogradske ulice i Ulice kraljice Jelene u Koprivnici. Kako doznajemo, sudarili su se...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×