17.4 C
Koprivnica
Utorak, 30. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Napustio nas je Ivan Večenaj – Tišlarov
N

Ne propustite

U srijedu ujutro stigla je tužna vijest iz koprivničke bolnice, napustio nas je proslavljeni slikar naive Ivan Večenaj – Tišlarov.

Ivan Večenaj – Tišlarov rođen je 18. svibnja 1920. godine u selu zvanom Gola u Podravini u seljačkoj obitelji. Završio je četiri razreda pučke škole među najboljim učenicima i pokazuje već onda veliku nadarenost u crtanju i slikanju, kao i poslije škole.

Pripada tzv. Hlebinskoj školi naivnih slikara sa kojima grupno i samostalno izlaže na nekoliko stotina izložaba po čitavom svijetu. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Njegova slika „Četiri Jahača apokalipse” izašla je u Londonu – THE BIBLE IN 20th CENTURY ART – u kojoj su sa svojim slikama zastupljeni samo najveći živi i mrtvi slikari svijeta, kao Picasso, Chagal, Dali, Bibife, Kokoschka i dr.

Uz svoj slikarski rad bavi se pisanjem i sakupljanjem jezičnog blaga i poslovica tako da je i odštampan rječnik sa 12.000 starih riječi sela Gola, u podnaslovu „Srednjovjekovna podravska kajkavština” i knjiga sa 4.000 poslovica. Napisao je povijest svoga kraja, napisao je dva romana koji su tiskani, kao i knjigu sa tiskanih 60 pjesama, moglo bi se reći poema, od kojih su neke uglazbljene sa izdanim CD-om. Sakupljač je i starog etnografskog blaga pa je tako svoju rodnu kuću pretvorio u etnografski muzej.

Najstariji podravski slikar naive živio je i radio u Goli.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

OŠ Braća Radića

POMOZIMO “Radići” sudjeluju u natječaju RTL pomaže djeci, a treba im vaš klik! Evo kako glasati

Učenici OŠ "Braća Radić" Koprivnica snimili su video uradak kojim sudjeluju na RTL-ovom natječaju RTL pomaže djeci. Jedina su prijavljena...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×