15.3 C
Koprivnica
Petak, 10. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Gimnazijalci istraživali na Institutu Ruđer Bošković
G

Ne propustite

Gimnazija ‘Fran Galović’ prvi je put sudjelovala u projektu ‘International Masterclasses – Hands on Particle Physics’ koji se održava drugu godinu zaredom na Institutu ‘Ruđer Bošković’ u suradnji sa znanstvenicima iz CERN-a. U Međunarodnom nastavnom danu za mlade istraživače sudjeluje preko 9000 srednjoškolaca iz više od 20 država, a iz koprivničke škole bili su David Emanuel Lukšić, David Prelogović, Marija Bagarić, Karlo Kocijan, Karlo Cmrk, Filip Patrčević i Vedran Pintarić, učenici trećeg i četvrtog razreda, pod vodstvom ravnatelja Vjekoslava Robotića i profesorice Marine Furkes.

Sudjelovalo je sedam učenika koprivničke GimnazijeUčenici su se upoznali s istraživanjima na CERN-u, dobili uvid u njihov znanstveni rad te samostalno obrađivali i analizirali podatke. Na samom početku dr. sc. Vuko Brigljević uveo ih je u zadatak i zajedno sa svojim suradnicima približio učenicima nešto drugačiji pogled na svijet. Nakon toga su posjetili akceleratorski centar na Institutu i krenuli s vlastitim istraživanjima i analizama sa stvarnim CERN-ovim podacima. Bio je to najuzbudljiviji dio za učenike, jer su direktno bili uključeni u istraživanje, a ujedno i izazov budući da su nakon obrade i analize podataka imali videokonferenciju s CERN-om i drugim srednjoškolcima iz Budimpešte, Padove, Lyona i Dublina. Vođe videokonferencije bila su tri predstavnika, od kojih su dvojica naših gimnazijalaca.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

čak 123 uzorka

FOTO/VIDEO Brojni ljubitelji dobre kapljice na Izložbi vina podravskog kraja, gradonačelnikovim vinom proglašen je rajnski rizling Dalibora Jagića

Sudeći po uzorcima pristiglim za 15. po redu Izložbu vina podravskog kraja, koja je u tijeku u Domu kulture...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×