12.9 C
Koprivnica
Subota, 27. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Galovićeve jeseni

Deset najvećih imena suvremene hrvatske književnosti borit će se za novu Galovićevu bistu, evo tko je već osvojio srca i glasove čitatelja
D

Od 52 knjige odabrano je deset finalista - Mirko Ćurić, Mihaela Gašpar, Ivica Ivanišević, Damir Karakaš, Kristian Novak, Dražen Katunarić, Denis Peričić, Bekim Sejranović, Tomislav Šovagović i Goran Tribuson.

Ne propustite

Laureati ovogodišnje Galovićeve jeseni bit će proglašeni na svečanosti 28. listopada, a konkurencija za jednu od najznačajnijih književnih nagrada u Hrvatskoj nikad nije bila jača.

Od 52 knjige odabrano je deset finalista – Mirko Ćurić, Mihaela Gašpar, Ivica Ivanišević, Damir Karakaš, Kristian Novak, Dražen Katunarić, Denis Peričić, Bekim Sejranović, Tomislav Šovagović i Goran Tribuson. Jedan od njih će dobiti bistu Frana Galovića, nagradu koju je izradio mladi i talentirani kipar Marko Lončar, učenik Gimnazije Fran Galović, koja će se dodjeljivati i narednih godina.

Galovićeve jeseni izrasle su u festival međunarodnog karaktera, koji je okrenut u tri smjera; živi u sadašnjosti nagrađivanjem suvremene hrvatske književnosti, okrenut je i u prošlost očuvanjem podravskog i hrvatskog identiteta, a okrenut je i u budućnost kroz natječaj Mali Galović, kojim dajemo šansu onim najmlađima da se kreativno izraze – rekao je predsjednik organizacijskog odbora i koprivnički književnik Marko Gregur.

Bistu Frana Galovića izradio je mladi umjetnik Marko Lončar // Foto: Sanjin Bojić

Gradonačelnik Mišel Jakšić ponosan je što je Koprivnica dom manifestaciji koja iz godine u godinu raste i ima sve veći značaj u kulturnom životu cijele države.

– Ne trebam ni naglašavati koliko je teško i izazovno raditi veliku manifestaciju značajnog kulturnog i međunarodnog sadržaja nekoliko godina zaredom. Svima nam je jasno koliko moramo cijeniti sve one koji već 24 godine ulažu veliki trud i elan kako bismo imali vrhunsku kulturnu manifestaciju za Hrvatsku, i to u našoj Koprivnici. Veseli me i što u Podravini polako raste svijest o Franu Galoviću kao o jednom od najznačajnijih hrvatskih književnika, ne samo podravskih – istaknuo je gradonačelnik.

Čitatelji i članovi knjižnica u Koprivnici, Đurđevcu, Križevcima i Virju ove su godine dali svoje glasove za svoje najdraže knjige u izboru, a ti će se glasovi pribrojiti glasovima stručnog žirija. Knjižničar Petar Lukačić otkrio nam je da je ovogodišnji favorit čitatelja roman “Ciganin, ali najljepši” Kristiana Novaka. Hoće li to biti dovoljno u kombinaciji s glasovima žirija za konačnu pobjedu, vidjet će se 28. listopada.

Foto: Sanjin Bojić

Marko Gregur predstavio je i program Galovićevih jeseni, u kojemu je, između ostaloga, gostovanje brojnih književnika, književno-kulinarski program u kojemu će se kuhati i čitati istovremeno, susreti s autorima u školama i knjižnicama, predstava Pred smrt prema Galovićevoj drami, a sve će kulminirati završnom svečanošću.

Cijeli program Galovićevih jeseni možete vidjeti ovdje.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Svečana sjednica

Prekrasna Mirjana i ovog puta oduševila, jedan odjevni komad odjeće posebno se istaknuo

Ove srijede Križevci su slavili rođendan. Tako su brojni uzvanici iz ormara izvukli prekrasne modne kombinacije. Ravnateljica koprivničkog Doma zdravlja, Mirjana...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×