22.6 C
Koprivnica
Petak, 27. rujna 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Tri akcije darivanja krvi u Gradskom društvu Crvenog križa
T

Ne propustite

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica i Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu iz Zagreba organiziraju tijekom sljedećeg tjedna akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Pozivamo naše darivatelje, posebno one s negativnim krvnim grupama, da se odazovu akcijama, jer su u ljetnim mjesecima uvijek potrebne veće količine doza krvi.

Ovog puta akcije će se održati tri dana u sjedištu Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, osim ponedjeljka i utorka, treća akcija je u petak, a raspored darivanja je sljedeći:

PONEDJELJAK, 16. lipnja

Gradska akcija (CK, B.Radića 7)   9-12 sati i 13 – 17 sati

UTORAK, 17. lipnja

Gradska akcija (CK, B.Radića 7)   9-12 sati i 13 – 17 sati

SRIJEDA, 18. lipnja

Hlebine (Društveni dom)  8 – 11 sati

Opća bolnica (Edukativni centar) 12 – 15 sati

PETAK, 20. lipnja

Gradska akcija (CK, B. Radića 7)   9 – 12 sati i 13 – 15 sati

________________________________________________________________________

Svjetski dan darivatelja krvi, 14. lipnja

Svake godine 14. lipnja diljem svijeta obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi s ciljem podizanja svijesti i senzibilizacije javnosti o važnosti krvi i krvnih pripravaka u liječenju bolesnika. To je ujedno i prigoda da se zahvali onima koji dobrovoljno daruju krv.

Svjetska zdravstvena organizacija zajedno sa svima koji sudjeluju u osiguranju dostatnih količina krvi i krvnih pripravaka svake godine odabere jednu javno-zdravstvenu temu.

Ove godine Svjetski dan darivatelja krvi posvećen je važnosti pravovremene dostupnosti krvi i krvnih pripravaka za liječenje trudnica i mladih majki.

Aktivnost će se provoditi pod motom

« Sigurna krv za spašavanje života majki »

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu se godišnje prikupi 107 milijuna doza krvi.

U zemljama koje nemaju dovoljno krvi i krvnih pripravaka za potrebe svoga zdravstva, 65 % prikupljene krvi koristi se za liječenje djece do 5 godina života.

Također je zabrinjavajući podatak da samo 60 država u svijetu koristi za liječenje svih bolesnika u svojoj zemlji krv prikupljenu od dobrovoljnih darivatelja krvi. Od tog broja 29 zemalja je iz Europe, a među njima je i Hrvatska. Cilj Svjetske zdravstvene organizacije, Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i svih drugih partnera je da se do 2020. godine sve doze krvi za liječenje bolesnika osiguraju davanjem dobrovoljnih darivatelja krvi.

Na sam Svjetski dan darivatelja krvi, Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije organizira druženje i sportske susrete darivatelja krvi iz cijele županije u Kalinovcu, u subotu 14. lipnja od 11 sati.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Pomoć

Općina dijeli kredite učenicima i studentima, a ako su uspješni, ne moraju ih vraćati

Općina Virje raspisala je natječaj za dodjelu kredita učenicima i studentima s područja općine. Kredit iznosi 50 eura mjesečno za...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×