19.9 C
Koprivnica
Srijeda, 26. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Počinju arheološka iskopavanja burga Gorbonok u Kloštru Podravskom
P

Ne propustite

U Kloštru Podravskom nalazi se kasnosrednjovjekovna fortifikacija tipa wasserburg imenom Gorbonok koja do sada nikada nije arheološki istraživana. Muzej grada Koprivnice u suradnji s Općinom Kloštar Podravski početkom rujna započinje višegodišnji sustavni istraživački projekt koji bi trebao ponuditi odgovore na brojna pitanja i pretpostavke oko tog lokaliteta. Predviđa se kampanja od 20 terenskih dana, a potrebna sredstva osigurali su Ministarstvo kulture RH, Koprivničko-križevačka županija i Općina Kloštar Podravski.

Budući da su se u posljednjih nekoliko godina obradom dviju poljoprivrednih čestica zidani ostatci lokaliteta sustavno devastirali, krajem 2010. g. pokrenut je postupak njegove preventivne zaštite (Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Bjelovaru). Ubrzo potom Općina je pokazala inicijativu za pokretanjem arheoloških radova na tom ugroženom lokalitetu do čega nažalost nije došlo uslijed nepostizanja dogovora s vlasnicima zemljišta.

Novi dogovor o pokretanju arheoloških istraživanja postignut je s Općinom u kolovozu 2013. g. Za početak se planira istraživati u zapadnom dijelu utvrde gdje se očekuje prepoznavanje položaja vanjskog bedemskog plašta s možebitnim kulama. Namjera je iskopati 2 veća rova uzduž i preko lokaliteta kako bi se dobio uvid u očuvanost zidanih struktura, visinu sloja urušenja kao i potencijalnog kulturnog sloja. Postoji mogućnost istraživanja i opkopa, a ukupna istražna površina iznosila bi do oko 1.000 m2.

Treba napomenuti kako su povijesni izvori oko sudbine utvrde slabo poznati, a jedan od pouzdanijih podataka jest onaj o njegovu rušenju (ili osvajanju) 1538. g. od strane Osmanlija. Međutim, kada je podignut, kako je izgledao, koliko je zapravo devastiran i da li je korišten nakon toga – nije poznato. Burg je bio sjedište vlastelinstva te kao takav ucrtan na brojnim kartografskim izvorima 16. st. (uz Rasinju, Koprivnicu, Prodaviz i Đurđevac). Po dovršetku istražnih radova donijet će se zajednička odluka s vlasnikom zemljišta, Općinom i konzervatorima o daljem postupanju s lokalitetom i krenuti u izradu plana sustavnih istraživačkih radova i građevinske prezentacije.

Izvor: www.muzej-koprivnica.hr, autor: Robert Čimin – kustos arheolog

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Pan Ljetna liga

FOTO Malonogometne vratolomije zagospodarile na igralištu Apaša, počela je Pan Ljetna liga

Županijske nogometne lige završile su prije nekoliko tjedana, no ljubitelji nogometa ne moraju očajavati. Osim Europskog prvenstva, ljubitelji nogometa...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×