12.1 C
Koprivnica
Petak, 3. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Kiše naštetile kukuruzu
K

Ne propustite

Poljoprivrednicima koji su ove godine odlučili zasijati kukuruz ogromne količine kiše kvarile su posao od samog početka, odgađajući rokove sjetve, zatim kašnjenjem u dozrijevanju, a sada i pomicanjem berbe. Ionako natopljene oranice su na pojedinim mjestima samo tijekom noći sa utorka i u jutarnjim satima srijede prošlog tjedna primile i preko 75 litara kiše po kvadratu, pa kombajni neće moći u polja, a gdje uđu pobrat će kukuruz s visokom količinom vlage.

– Onemogućena je zapravo pravovremena berba, obavljena je samo na onim lokalitetima gdje je to bilo nužno zbog sjetve strnih žitarica i tu su se vlage kretale, ono što znamo, prosječno iznad 25 posto. To je berba pogodna za spremanje kukuruznog klipa u koš, a troškovi sušenja u ovakvoj godini bit će izuzetno visoki – kaže poljoprivredna savjetnica Tatjana Međimurec.

Iako za dobre prinose kukuruzu zapravo pogoduju vlažna ljeta, ovakvi uvjeti narušili su kvalitetu zrna.

– Gotovo nema usjeva na kojima nije zabilježena zaraza plijesnima, tako da ima puno kvarenja samog vršnog dijela zrna kukuruza. Naši poljoprivrednici su se uglavnom pripremali za sušnu godinu i dali su svojim usjevima kukuruza dosta dušika; kod takvih se usjeva još jače pojavljuje vršna trulež na klipu – dodala je.

Iako se prinosi zrna kreću od 10 do 12 tona po hektaru, zaključila je savjetnica Međimurec, kakvoća kukuruza je upitna, a sušenje će biti skupo. Dodala je i savjet ratarima da ne idu na silu u polja, te traktorima i kombajnima si naprave štete na tlu koje će godinama morati popravljati.

Izvor: www.radio-koprivnica.hr 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Upravo

FOTO Sudar Mercedesa i Škode na poznatom koprivničkom raskrižju, policija je na terenu

Prometna nesreća dogodila se maloprije na raskrižju Starogradske ulice i Ulice kraljice Jelene u Koprivnici. Kako doznajemo, sudarili su se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×