15.9 C
Koprivnica
Četvrtak, 2. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Gimnazijalci obilježili Svjetski dan osoba s invaliditetom
G

Ne propustite

Svjetski dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. prosinca. Kako bi doprinijeli obilježavanju ovog datuma, u Gimnaziji „Fran Galović” Koprivnica održano je predavanje u suradnji s Hrvatskim savezom slijepih i Udrugom slijepih Koprivničko-križevačke županije.

Na predavanju su učenici dvaju prvih razreda mogli čuti nešto više o načinima ophođenja sa slijepim osobama, osobna iskustva jedne slijepe osobe, Josipe Das, a saznali su i što je to videći pratitelj. Videća pratiteljica gospođe Josipe, Ljiljana Šandor, zaposlena je na projektu Hrvatskog saveza slijepih “VIP asistencija-osobni asistent za osobe oštećena vida”, koji je sufinancirala Europska unija i Vladin ured za udruge, a provodi se u suradnji s područnim uredima HZZ-a.

Ima za cilj povećati socijalnu uključenost, neovisnost i zapošljivost slijepih i slabovidnih osoba kroz razvoj socijalnih usluga koje se temelje na stručnoj podršci. Kroz projekt se je educiralo i zaposlilo pet nezaposlenih osoba u pet županija kao videće pratitelje. Ovom uslugom pomaže se samim osobama s oštećenjem vida, ali posljedično i osobama i obiteljima onih koji su zaposleni.

Projekt radi na sprječavanju institucionalizacije osoba s oštećenjem vida jer ih se potiče da budu samostalni i integrirani u širu lokalnu zajednicu, a ovim predavanjem nastojala se je kod učenika pobuditi svijest o važnosti navedenog. Učenicima je posebno zanimljivo bilo što su mogli isprobati bijeli štap i naočale koje simuliraju različite stupnjeve oštećenja vida.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kvizaški nastup

Koprivnički knjižničar Kristian Ujlaki odličan na Milijunašu, otišao kući s dobrim dobitkom

Svim Koprivničancima dobro poznati knjižničar Kristian Ujlaki nastupio je danas na kvizu Tko želi biti milijunaš. Kristian je vrlo glatko...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×