11.5 C
Koprivnica
Subota, 27. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

FOTO // Otvorena izložba “Slobodni i kraljevski grad Koprivnica u Prvom svjetskom ratu”
F

Ne propustite

U Muzeju grada Koprivnice otvorena je navedena izložba kao jedno od posljednjih ovogodišnjih zbivanja (koncerata, književnih razgovora, predavanja, izložbi, stručnih i znanstvenih skupova…) diljem Hrvatske kojima se obilježavala 100. obljetnica početka Prvog svjetskog rata 1914-1918. godine.

Izložba brojnom građom iz Muzeja grada Koprivnice – dokumentima, fotografijama, tiskopisima i militarijama – te posuđenom građom i dokumentacijom iz Gradskog muzeja Varaždin, Državnog arhiva u Varaždinu, Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu, glazbene zbirke Velimira Krakera iz Siska (vojne koračnice u izvedbi 53. i 70. pješačke zagrebačke pukovnije) i koprivničke zbirke hladnog oružja Damira Vukovića nastoji prikazati ratnu i represivnu svakodnevicu te gospodarski, prosvjetni i kulturni te humanitarni život maloga Austro-Ugarskog grada i sudjelovanje njegovih stanovnika na bojištima (južno, istočno i Tirolsko) u klaonici Velikog rata.

Prezentirano je gospodarstvo Koprivnice u vrijeme rata i Kemička industrija Danica d.d. , urbanizam i likovni život Koprivnice u vrijeme rata, koprivničko školstvo u vrijeme rata, djelovanje koprivničkog Crvenog križa za rata, književnost Podravine u vrijeme rata, plakete, medalje i značke 1914-1918. i monete austro-ugarskog i ruskog novca 1914-1918. godine.

Prezentirano je sudjelovanje u ratu književnika F. Galovića, M. P. Miškine i A. Neimarevića i te među ostalim radovi kiparaR. Valdeca, F. Stiassnog, slikara O. Ivekovića, T. Kolombara, R. Krušnjaka, S. Kukeca, F. Malančeca, koprivničkog ratnog fotografa H. Parša i multimedijalnog umjetnika Ivana Marušića Klifa.

Autor stručne koncepcije izložbe je Dražen Ernečić, viši kustos.

Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva kulture RH i Grada Koprivnice.

{vsig}kultura/12-2014/izlozba-svjetskirat{/vsig}

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Prijetio, a uopće nije kriv

Koprivničanac prijetio da će ubiti supružnike ne povuku li tužbu za razbijeni izlog, rasplet sudske priče je peh nad pehovima

Pravosuđu poznati i osuđivani 32-godišnjak iz koprivničkog prigradskog naselja, poznat po krađama i razbojništvu nalazi se u istražnom zatvoru....
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×