24.6 C
Koprivnica
Utorak, 30. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
trener je u salernu na jugu italije

Neven Hrupec, koprivnički stručnjak koji je na pola puta do naslova talijanskog prvaka: Svojim iskustvom podižem klub na višu razinu, ovdje ima mnogo talenta
N

U njegovoj ekipi prvo ime je desna vanjska igračica, inače Sudanka, a ona je u ovom trenutku i najbolja igračica. U talijanskom rukometu ove sezone još uvijek je dopušteno imati samo jednog stranca u ekipi, dok će od iduće sezone biti dozvoljeno dvoje stranih igrača ili igračica. Hrupec smatra da je to dobro za talijanski rukomet. S druge strane, u Italiji se nalazi bez žene i djece, što nikome nije lako.

Ne propustite

Koprivnički rukometni stručnjak Neven Hrupec trenutno se nalazi na privremenom radu na jugu Italije, u Salernu. Salerno je grad 50-ak kilometara južnije od Napulja, srca talijanskog juga. Hrupec je po struci profesor tjelesnog odgoja, a u rukometu je već dugi niz godina. Počeo je u Hrvatskoj, a bio je u Rumunjskoj, Poljskoj, te je sada u Italiji. Što nosi budućnost, ni on sam ne zna. Na leđima nosi 43 godine. Velik utisak na njegovo trenersko umijeće ostavio je Ivan Pal.

– Njegova uloga u cijeloj priči jest najvažnija jer on je prepoznao moj trenerski talenat. Pozvao me za svoga asistenta u Podravci nakon fakulteta, to su bili moji počeci, prvi koraci mog rada i veoma sam mu zahvalan na svemu – bile su prve riječi Nevena Hrupeca.

Najveće investicije i najveću kvalitetu danas ima ženski rukomet u Rumunjskoj, liga je izuzetno jaka i dokaz tome je ženski rukometni klub iz Bukurešta, CSM Bukurešt, koji u kadru ima ponajbolje igračice svijeta ovoga trenutka. Nakon toga dolazi Poljska i njena liga, tamo je rukomet u uzlaznoj putanji i sprema se potpuna profesionalizacija ženskog rukometa i dizanje svega na viši nivo.

– Nakon Rumunjske i Poljske na red dolazi talijanski rukomet. To je jedan sasvim drugi projekat. Liga je puno slabija i kvaliteta je slabija, ali imaju jednu veliku želju i motivaciju da u novom mandatu predsjednika rukometnog saveza podignu i muški i ženski rukomet na višu razinu. To je jedan od bitnijih razloga što sam sada ovdje – istaknuo je Neven Hrupec.

U ovom trenu Neven Hrupec trener je prvoplasirane ženske ekipe talijanskog rukometnog prvenstva, ekipe Salerna, a početkom sezone s istim klubom osvojio je svoj prvi trofej u Italiji, Superkup Italije. Upravo je završio regularni dio sezone gdje njegov Salerno osvojio prvo mjesto, te sada slijedi playoff. Prvi igra protiv četvrtog, a treći protiv drugog, a zatim slijedi finale.

Foto: Neven Hrupec
Foto: Neven Hrupec

– Osim treniranja prve ekipe i podizanja cijelog kluba na veći nivo, želja uprave kluba jest da uz moje iskustvo napreduju i ostali klubovi u omladinskom pogonu i da pokušamo podići rad i kvalitetu na jednu višu razinu. Mogu reći da sam zadovoljan i da se vide pomaci, ima talentiranih djevojčica i na dobrom smo putu da u tome uspijemo – kazao je Hrupec.

Hrupec je svoje ime izgradio u ženskom rukometu, ali kako sam kaže, nikad ne reci nikad. Njegove ambicije su isključivo u ženskom rukometu i u njemu se vidi dugi niz godina. Kao srcu drage uspjehe navodi četiri osvojena prvenstva i četiri osvojena kupa s koprivničkom Podravkom. Veliko zadovoljstvo ovog koprivničkog trenera jest i rezultat s rumunjskim Ploiestijem kada je u strašnoj konkurenciji sa svojom ekipom izborio Kup EHF-a.

– Nakon toga bio sam trener u Lublinu što mi je velika čast, Lublin je jedan veliki klub s velikom tradicijom i to je za mene jedno veliko iskustvo. Lublin se može usporediti s onime što je Podravka u Hrvatskoj – rekao je.

Južni talijanski temperament usporediv je s Dalmacijom. Talijani su strastveni ljubitelji sporta, a koprivnički strunjak jako je sretan i zadovoljan jer Salerno ima lijepo ispunjenu dvoranu s navijačima koji se raduju svakoj pobjedi i svakoj utakmici. Kao trener Hrupec je ponosan što može igrati utakmice u takvom raspoloženju.

Foto: Neven Hrupec
Foto: Neven Hrupec

– Ako se nešto može reći da su velike prednosti čovjeka, to su jezici. Drago mi je da govorim engleski, talijanski, poljski i rumunjski, mogu se sporazumijevati. Vrlo vjerojatno da nisam radio u tim državama nikad se ne bih sam primio učenja tih jezika.

U njegovoj ekipi prvo ime je desna vanjska igračica, inače Sudanka, a ona je u ovom trenutku i najbolja igračica. U talijanskom rukometu ove sezone još uvijek je dopušteno imati samo jednog stranca u ekipi, dok će od iduće sezone biti dozvoljeno dvoje stranih igrača ili igračica. Hrupec smatra da je to dobro za talijanski rukomet. S druge strane, u Italiji se nalazi bez žene i djece, što nikome nije lako.

– Tko nije probao, teško to može razumjeti. Ovo je jedna velika odgovornost, jedan posao gdje osim moje ambicije i želje da se uspije bez podrške obitelji ne bi išlo. Ne mogu dočekati trenutak da sezona završi da se vratim kući i da se osjećamo ponovno kao normalna obitelj – prisjetio se Neven.

Hrupec dok stigne, poprati svoju Podravku, a i ima informacije da Podravka radi ozbiljno i da se pojačava. Hrupec im želi da se što prije vrate na put jedne ozbiljne europske ekipe, da igraju Ligu prvakinja i da budu kandidatkinje za Final Four Lige prvakinja u nekoj bližoj budućnosti.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Druženje i sport

FOTO Plazma Sportske igre mladih u Koprivnici su okupile tisuću učenika osnovnih škola, evo tko ide na završnicu

Na sportskom igralištu u sklopu Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski okupilo se gotovo tisuću učenika osnovnih škola s područja...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×