22.1 C
Koprivnica
Četvrtak, 2. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Međunarodni festival

FOTO/VIDEO Sve je mirisalo po domaćim kolačima, prkačima i slatkim čudesima na prepunoj virovskoj Prkačijadi
F

Ne propustite

Međunarodni festival izvornih kolača Prkačijada okupio je tisuće ljudi u Virju tijekom svoja dva dana ispunjena aktivnostima, radionicama, zabavom i, naravno, finim prkačima.

Iako je manifestacija počela još jučer izradom prkača u Dječjem vrtiću Zrno, Malom Prkačijadom osnovnoškolaca te kulinarskim showom legendarnog majstora kuhinje Steve Karapandže, službeno je otvorena danas.

– Prkačijada je izuzetno važna za očuvanje tradicije naših starih. Virje je vrlo bogato tradicijom i kulturom i ovako želimo sačuvati pečenje prkača, suhih kolača. Mislim da ćemo ovako uspjeti napraviti turistički proizvod te da ćemo turistima moći ponuditi cjelodnevni, ako ne i višednevni proizvod – zadovoljan je načelnik Virja Mirko Perok.

Jedan od inicijatora Prkačijade je i Dražen Đurišević, koji je oduševljen time što su prkači ostavili dobar dojam i na mlade, koji nisu nužno s tim receptima odrasli.

Virovska Prkačijada
Foto: Ivan Brkić

– Krenulo je idejom da potaknemo Podravke da pripreme prkače i kolače kakve su nekad pripremale, svi se sjećamo tih kolača koji su uvijek bili na stolovima. Vidimo da su mladi to prihvatili i da ovdje već od vrtića sudjeluju, to je fantastično – smatra on.

Prkačijadu su posjetili i župan Darko Koren sa svojim suradnicima, kao i mnogi drugi gosti i uglednici.

– Mislim da su svi koji su ovdje oduševljeni. Prkač je naš autohtoni podravski proizvod, ali danas su ovdje i slastičari iz devet zemalja, potpisani su i sporazumi na svjetskoj razini. Raduje nas što ima puno posjetitelja, i onih izvan našeg područja. Kada uzmemo u kontekst veličinu mjesta, Prkačijada je sigurno jedna od najvećih turističkih manifestacija u županiji – rekao je župan.

Virovska Prkačijada
Foto: Ivan Brkić

Njegov kolega iz Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar, pridružio mu se u Virju i naglasio je da se zaista ima što za vidjeti, a ne odbacuje ni mogućnost suradnje između dviju županija u nekoj vrsti slične manifestacije.

Tijekom cijelog dana održavat će se radionice i predavanja, a posjetitelji mogu kušati prkače iz raznih dijelova svijeta, od domaćih podravskih pa do slastica s Malte, SAD-a, Rusije, Albanije i mnogih drugih zemalja.

Unatoč međunarodnom karakteru, najveću su pozornost privlačili domaći prkači, poput onih Foruma žena Kloštar Podravski.

Virovska Prkačijada
Foto: Ivan Brkić

– Tu smo već treću godinu, došli smo se predstaviti našim prkačima, koje su radile i naše bake. Imamo jednu vrstu mazurke, staru preko sto godina, medenjake, pitu od jabuka, orejeve koščice, kojekakva srčeca, orehnjaču, kukuružnjaču, sve domaće recepte – nabrojila nam je Ana Jelušić neka od slatkih čudesa s njihovog štanda.

U večernjim satima sve će prisutne zabavljati razni tamburaški sastavi od 19 sati te Miroslav Škoro na besplatnom koncertu u 21 sat.

https://www.facebook.com/epodravina/videos/10156382268359173/

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kolektivni ugovor

Nema više konobarenja i kuhanja za sadašnji minimalac, od 1. svibnja plaće rastu i do 20 posto!

Do kvalitetnih konobara i kuhara teško je doći, pa je jedan od načina i primjerena plaća. No, sigurno ima...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×