10.2 C
Koprivnica
Nedjelja, 5. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
50 godina

FOTO Remek-djelima titana naivne umjetnosti Ivana i Josipa Generalića proslavljena velika obljetnica Galerije u Hlebinama
F

Prije same izložbe predstavljena je i publikacija 'Putevima Hlebinske škole' Helene Kušenić, koja je namijenjena široj publici i turistički orijentirana.

Ne propustite

Galerija naivne umjetnosti u Hlebinama proslavila je 50. obljetnicu djelovanja otvaranjem izložbe ‘Borba titana’.

Izložbu čine djela dvaju velikana naivne umjetnosti, Ivana i Josipa Generalića, koja je u Galeriji ovom prigodom izložio njihov sin i unuk Goran Generalić.

– Radujem se skorom proširenju Galerije Hlebine i vjerujem da će neka od djela koja danas ovdje imamo prilike vidjeti naći svoje mjesto u tom novom hramu naivne umjetnosti – rekao je on.

Izložbu je svečano otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinak, koja je naglasila svjetski ugled i priznatost naivne umjetnosti.

– To je puno više od brenda, naivna umjetnost je zauzela važno mjesto u povijesti umjetnosti, prepoznata je i u globalnim stručnim krugovima. Naivci su na najbolji način prezentirali hrvatsku umjetnost, posebno u onim zlatnim godinama, i neizmjerno mi je drago da ovdje u Hlebinama već 50 godina djeluje Galerija. Ponosna sam na sve što je napravljeno – istaknula je ministrica.

Župan Darko Koren složio se s karakterizacijom naivne umjetnosti kao brenda i nečega na što svi Podravci mogu biti ponosni.

– Naiva je sigurno jedan od brendova ovog prostora, jedan od načina na koji se dočarava život u Podravini. Ponosni smo što je to jedinstven umjetnički sadržaj u svijetu – rekao je župan.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić vjeruje i da i sami možda previše podcjenjujemo umjetničku vrijednost vrhunskih djela naivne umjetnosti, no to se i dalje može unaprijediti.

– Danas su nam puna srca jer obilježavamo 50 godina izložbom naših Generalića. Šteta je što smo izgubili 15-20 godina i nismo radili dovoljno na onome što imamo, nekad mi se čini da se ta naša imena predvođena Generalićima puno više cijene van županije i Hrvatske. No, siguran sam da možemo napraviti novi iskorak u prezentiranju umjetnosti i naive – smatra gradonačelnik.

Prije same izložbe predstavljena je i publikacija ‘Putevima Hlebinske škole’ Helene Kušenić, koja je namijenjena široj publici i turistički orijentirana.

– Obuhvaća radove od najvećih autora prve do treće generacije hlebinske škole pa do tzv. autsajdera, na razmeđi hlebinske škole i autsajderske umjetnosti, a ne treba zaboraviti ni današnje nastavljače hlebinske škole – napomenula je autorica.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Prekrasna djevojka “zaustavila vrijeme” u centru grada, zebrasti uzorak nije nas ostavio ravnodušnima

Ova simpatična plavuša hrabro je odabrala ovu gotovo pa ljetnu haljinu. Ovaj zebrasti uzorak odličan je izbor za šetnju...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×