12.1 C
Koprivnica
Petak, 3. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Županija od države traži pravedniju raspodjelu rudne rente
Ž

Ne propustite

28 općinskih načelnika i gradonačelnika iz Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije odlučili su ponovo uputiti Vladi inicijativu za pravedniju raspodjelu takozvane rudne rente. Dogovoreno je to na sastanku u Molvama.

Naime, usprkos obećanjima i pojašnjenjima odogovornih iz državne vlasti, općine i gradovi dobivaju znatno manju rentu, čime je samo u našoj županiji u ovdašnje proračune pristiglo 16,5 milijuna kuna manje. Rekao je to Radio Dravi domaćin jučerašnjeg sastanka, dožupan Darko Sobota te pojasnio što traže od Vlade:

– Prijedlog da se vrati ono što ovome kraju pripada, a to je najmanje 50% tih sredstava u korist jedinica lokalne samouprave, 20% županiji i 30% državi. Iako je čak bilo i prijedloga – a moguće je da ćemo i njih uvrstiti u zahtjev, da zapravo sav taj novac ostane na području ovog kraja iz kojega je sva ta sirovina icrpljena.

Lokalni načelnici i gradonačelnici također traže i transparentnost kod određivanja iznosa rente koju dobivaju, jer im je nejasno zbog čega im u proračune pristiže manje novca nego prije. I dok su s jedne strane sretni jer im renta ipak puni proračune s druge strane imaju nesreću što se na njihovom području eksploatiraju rudne sirovine. Naime, načelnici i gradonačelnici upozoravaju na učestalo oboljevanje lokalnog stanovništva, pojašnjava dožupan Sobota:

– Tražit ćemo i obrazloženja zbog onečišćenja zraka i drugih šteta za okoliš a koje podatke zapravo nemamo. Puno se prijašnjih godina govorilo i o toj takozvanoj ekološkoj renti u konačnici nitko od nas ne osjeti. Ne radi se samo o jedinicama lokalne samouprave u kojima jesu ta plinska polja ili nafta polja i bušotine nego se radi i o širem području koje, sigurni smo, trpi znatne štete po zdravlje.

Na pitanje da li odgovorni razmišljaju o konkretnom monitoringu mogućeg onečišćenja, dožupan Sobota je odgovorio:

– Pa kad bismo mi i govorili o monitoringu uvijek dobivamo rezultate koji su zadovoljavajući. Prema tome, mi možemo, i realno je da razmišljamo o tome i sumnjamo u monitoring koji nam se predstavlja.

Dožupan Sobota ističe da u ovoj temi očekuju pomoć struke, prvenstveno zdravstvene.

Izvor: www.radio-drava.hr 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Upravo

FOTO Sudar Mercedesa i Škode na poznatom koprivničkom raskrižju, policija je na terenu

Prometna nesreća dogodila se maloprije na raskrižju Starogradske ulice i Ulice kraljice Jelene u Koprivnici. Kako doznajemo, sudarili su se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×