-2.1 C
Koprivnica
Subota, 23. studenoga 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
za prste polizati

FOTO U restoranu Štagelj, na svečanosti Hrvatskog kuharskog kupa, dodijeljene su kristalne kuhače najboljim kuharima
F

Najbolja jela za prvo mjesto osvojio je Dario Špehar iz Hotela Plitvice na Plitvičkim Jezerima.

Ne propustite

Hrvatski kuharski kup jedinstveno je kulinarsko natjecanje tijekom kojeg je 38 različitih kuhara iz 18 različitih ekipa, dokazivalo svoje umijeće u pripremanju predjela, glavnih jela te deserta. Natjecanja su održana u pet različitih gradova, u organizaciji Podravke.

Tim je povodom danas u restoranu Štagelj u Koprivnici održana završna svečanost za 2018. godinu, a najboljima u ukupnom poretku dodijelile su se nagrade i kristalne kuhače.

Aleksandar Bucković iz ureda Hrvatsko kuharskog saveza pozdravio je sve prisutne.

– Kup je utemeljen 2005. godine, ovo je 13 sezona, a natjecanje je nacionalnog karaktera koje u središte svog interesa stavlja kuhara pojedinca. Cilj kupa je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude – rekao je Bucković.

Naglasio je da je kroz 2017./2018. godinu održano pet natjecanja. Na svakom natjecanju je zadatak sudionika kupa, kako kaže, osmisliti i pripremiti svečanu hladnu platu, toplo glavno jelo i desert na zadanu temu za 14 osoba.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crlen rekao je u svom govoru da je najbitnije da se iz takvih događaja iznjedre novi, mladi talenti.

– Lokalnu tradiciju, kulinarstvo i jela vrlo je važno sačuvati, a to ostaje na mladima da čuvaju i njeguju. U ovome se kupu steknu brojna iskustva – zaključio je Crlen.

Najavio je i jedno važno natjecanje koje se ove godine održava u Luksemburgu gdje putuje 30-ak kuhara idućeg tjedna.

– Idu na natjecanje koje traje devet tjedana gdje se okuplja 2500 kuhara iz cijelog svijeta – rekao je Crlen.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Podravkin promotor kulinarstva i potpredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Dražen Đurišević naglasio je da je Podravka od samog početka uz hrvatski savez te da ta veza doprinosi samim tim što Podravka kao tvrtka od kuhara dobiva povratne informacije kakve proizvode treba raditi.

Treće mjesto osvojio je Mario Pozder iz restorana Bedem iz Varaždina, a koji se nije mogao natjecati za prvo mjesto jer je tada polagao majstorski ispit.

Ivan Tomas iz restorana Funtana Crnković iz Varaždina osvojio je drugo mjesto, a razlika između prvog i drugog mjesta je samo pet bodova, najmanje do sad. No, Ivan će putovati na natjecanje u Luksemburg.

Najbolja jela za prvo mjesto osvojio je Dario Špehar iz Hotela Plitvice na Plitvičkim Jezerima.

– Htio bih se zahvaliti svome kolegi i pomoćniku Igoru Julariću koji je zamjenik šefa kuhinje u restoranu Lička kuća na Plitvičkim jezerima i svim kolegama koji su sudjelovali u ovome kupu. Meni je ovo prvi put da se natječem u ovom kupu tako da velika očekivanja nisam imao. Drago mi je da imamo ovakvu priliku da se educiramo o novim trendovima jer gastronomija se mijenja velikom brzinom, ali mi smo negdje u vrhu, a to dokazuju i europska i svjetska prvenstva – zaključio je Špehar.

Foto: Matija Gudlin
Dario Špehar // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Đurišević, Crlen i direktorica gastronomije u Podravki Vlatka Grungold Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Dario Špehar // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Najbolji od najboljih

Hrvatska sahara – Podravina adventure u velikom finalu izbora najboljih turističkih proizvoda

Proglašenje i dodjela nagrada u hrvatskom turizmu upravo se privodi kraju u sklopu Dana hrvatskog turizma u Opatiji, u...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×