15.4 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 9. rujna 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
policijski izvještaj

U prošloj godini nikad više kriminala, pao broj poginulih u prometu, Jančijev: Cilj nam je da imamo najviše pet smrtno stradalih
U

Na kraju izvještajne konferencije, policijska glasnogovornica Dijana Žagar novinarima je zahvalila na korektnoj i profesionalnoj suradnji u 2018. godini.

Ne propustite

U prostorima Policijske uprave Koprivničko-križevačke održana je izvještajna konferencija u kojoj su izneseni podaci o prošloj godini po pitanju kriminaliteta, stanja u prometu, narušavanja javnog reda i mira i graničnog područja.

Za područje sigurnosti u dijelu kriminaliteta govorio je voditelj službe kriminalističke policije Romano Vaupotić, o prekršajima protiv javnog reda i mira te o stanju sigurnosti cestovnog prometa govorio je voditelj službe policije Damir Jančijev, a o stanju na državnim granicama govorio je voditelj službe za granicu Siniša Došenović.

Tako je prošle godine zabilježeno 10% više kaznenih djela u odnosu na 2017. godinu, odnosno ukupno 1323 kaznena djela.

– Struktura je slična prethodnim godinama, iako dosta bolja nego prethodnih godina, posebno ako se gleda posljednjih pet godina – izjavio je Vaupotić.

Policija - konferencija za medije
Romano Vaupotić // Foto: Ivan Brkić

Zabilježeno je 506 kaznenih djela općeg kriminaliteta, 303 kaznena djela na štetu mladeži i obitelji, 79 kaznenih djela koja su počinili maloljetni počinitelji te 79 kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta.

Materijalna šteta za kriminalna djela iznosila je oko 15,600.000 kuna u odnosu na 2017. u kojoj je bila manja od pet milijuna kuna. Povećan je broj kaznenih djela organiziranog kriminaliteta te je takvih djela u 2018. godini bilo 195, a šteta koju su ta dijela učinila iznosila je oko 16,200.000 kuna.

Počinjena su i 173 kaznena djela zlouporabe opojnih droga, a nije bilo težeg narušavanja zdravlja, posebice u djelu maloljetnih osoba i djece.

Prošlu godinu obilježila su i dva kaznena djela protiv života i tijela, odnosno dva ubojstva s poznatim počiniteljima koji su bili unutar obitelji.

Prekršaji protiv javnog reda i mira smanjeni su za 10% u odnosu na 2017. godinu. Zabilježeno je manje tučnjava, manje svađe i vike te je manji broj davanja alkohola maloljetnim osobama i osobama pod utjecajem alkohola.

Povećanje je vidljivo u držanju životinja bez nadzora i u prekršajima drskog ponašanja.

Broj povratnika, odnosno recidivista u činjenju prekršaja smanjen je za 35%. Za 13% je smanjen broj prekršaja koji su počinjeni od strane maloljetnika te je manje prekršaja koji su  počinjeni pod utjecajem alkohola i smanjen je broj prekršaja počinjenih u ugostiteljskim objektima, odnosno u zonama tih objekata.

Povećan je broj zlouporabe opojnih droga s 47 na 72 počinjenja.

– Manji je broj prekršaja iz zakona o oružju. Predano je manje eksplozivnih sredstava i eksploziva, dok je povećan broj predanog streljiva i vatrenog oružja za 78%. To je veliko povećanje što znači da građani još uvijek posjeduju vatreno oružje te i ovim putem apeliram na njih da ga predaju – uputio je apel Jančijev.

Foto: Jurica Karan
Damir Jančijev // Foto: Jurica Karan

Prošle godine zabilježeno je povećanje ukupnog broja prometnih nesreća za četiri posto te povećanje broja nesreća s ozlijeđenim osobama za osam posto te s materijalnom štetom za dva posto. Smanjen je broj nesreća sa smrtno stradalim osobama s 13 osoba u 2017. godini na sedam posto u 2018., što je smanjenje od 46%.

– Težimo daljnjem poboljšanju stanja sigurnosti u tom segmentu da se približimo ciljevima nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, odnosno da taj broj bude do najviše pet smrtno stradalih osoba. Nadamo se da ćemo to postići već ove godine – rekao je Jančijev.

Zabilježeno je 161 slijetanje vozila s ceste, 156 bočnih sudara, 14 naleta na bicikliste te 29 naleta na pješake.

Najčešće greške sudionika prometnih nesreća bile su nepropisna brzina i brzina neprimjerena uvjetima na cestama, nepoštivanje prednosti prolaska te alkohol koji je bio krivac za 13,8% prometnih nesreća.

U represivnim aktivnostima utvrđeno je 16.485 prekršaja, a gledali su se četiri glavne ubojice u prometu, odnosno brzina, alkohol, mobitel i nekorištenje sigurnosnog pojasa.

– Zbog brzine je sankcionirano nešto manje od pet tisuća sudionika u prometu, zbog alkohola 2106 sudionika, 2660 zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa te 655 zbog nepropisnog korištenja mobitela u vožnji – pobrojao je Jančijev.

U 2018. godini preko našeg graničnog prijelaza prošlo je oko 190.000 putnika, što je za 11% manje nego u 2017.

– Imali smo 11 nezakonitih pokušaja prelazaka preko granice u kojima je sudjelovala 21 osoba, jedan slučaj korištenja krivotvorenih putnih isprava, jedan događaj izbjegavanja granične kontrole te 14 slučajeva krijumčarenja preko državne granice. U 13 slučajeva to je bila droga, a u jednom oružje. Povreda državne granice u 2018. godini nije bilo – kazao je Došenović.

Policija - konferencija za medije
Siniša Došenović // Foto: Ivan Brkić

Na kraju izvještajne konferencije, policijska glasnogovornica Dijana Žagar novinarima je zahvalila na korektnoj i profesionalnoj suradnji u 2018. godini.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Prvi dan škole

FOTO Đurđevac dobio 82 prvašića, devet više nego lani, Janči: Želimo da ova djeca budu nositelji budućeg razvoja našega grada

Poseban dan danas bio je za 82 učenika prvih razreda i njihovih roditelja u Osnovnoj školi Đurđevac, koji su...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×