12.1 C
Koprivnica
Petak, 3. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Štrajk u tijeku - školski hodnici prazni

FOTO Bili smo u praznim koprivničkim školama, prosvjetari odlučni u borbi za svoja prava: Nije bitno samo pitanje novca
F

Ratimir Ljubić, zamjenik župana izjavio je kako u našoj županiji nešto više prosvjetara štrajka nego što ih je štrajkalo prošli tjedan.

Ne propustite

Na području Koprivničko-križevačke županije u osnovnim i srednjim školama je štrajk. U pravilu danas su u štrajku škole u pet kontinentalnih županija. Riječ je o Zagrebačkoj županiji, Krapinsko-zagorskoj, Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Odlučili smo posjetiti koprivničke osnove i srednje škole te smo u Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski zatekli Gorana Višaka, županijskog povjerenika Koprivničko-križevačke županije, sindikalnog povjerenika Sindikata hrvatskih učitelja.

Goran Višak, povjerenika sindikata hrvatskih učitelja // Foto: Matija Gudlin
Goran Višak // Foto: Matija Gudlin

– U odnosu na četvrtak bolji je odaziv djelatnika, odnosno škola. Brojka prosvjetara u našoj županiji se povećava, mislim da su ljudi shvatili važnost zajedništva u ovoj situaciji. Bilo bi puno bolje da do štrajka nije ni došlo, međutim očito je da trebaju postojati neka sredstva prisile te ako želimo doći do povoljnih uvjeta u području našeg rada, a Vlada nema sluha za to, očito je da ćemo izabrati štrajk kao sredstvo kojim ćemo pokušati izboriti svoja prava – rekao je Višak.

Višak vjeruje da će do dogovora između Vlade i Sindikata doći te da će prosvjetari dobiti barem nešto od onog što zaslužuju.

– Učitelji su shvatili da nije bitno samo pitanje novca i povećanje koeficijenta za 6,11 posto već je bitno i pitanje obujma posla koji prosvjetari rade, a koji nigdje nisu “zapisani” – izjavio je Višak.

U OŠ Antun Nemčić Gostovinski svi učitelji su u štrajku. Učenika u školi nema iako im je rečeno da su u školu dobrodošli i škola nije zatvorena, a svi učitelji i drugi zaposlenici su u školi, osim dvoje koji su službeno u Mađarskoj.

– Roditelji su odlučili ne slati djecu u školu, da su ih doveli u školu mi bi ih zbrinuli, ali očito je i da su i roditelji naših učenika na ovaj način odlučili podržati štrajk – rekao je Goran Višak.

Ista situacija je i u OŠ Braća Radić, svi učitelji su u školi, djece nema, a kako nam je, kratko i jasno rekao ravnatelj Krešo Grgac, većina učitelja je u štrajku, samo nekoliko njih nije.

Osnovna škola Braća Radić // Foto: Matija Gudlin
Osnovna škola Braća Radić // Foto: Matija Gudlin

Nataša Hrupec, sindikalni povjerenik Srednje škole Koprivnica rekla nam je kako je oko 90 posto nastavnika u štrajku. Učenici uglavnom nisu došli u školu, no na hodnicima smo susreli nekolicinu srednjoškolaca za koje je organizirana djelomična nastava.

Srednja škola Koprivnica // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Situacija u Obrtničkoj školi Koprivnica je što se tiče postotka ista kao u Srednjoj školi.

Glorija Ćorić Alagić, povjerenik sindikata profesora OBŠKC // Foto: Matija Gudlin
Glorija Ćorić-Alagić // Foto: Matija Gudlin

– 90 posto nastavnika je u štrajku. Neki učenici su došli u školu no nakon što su vidjeli da nastave nema otišli su svojim kućama, a neki su i ostali na organiziranoj djelomičnoj nastavi – rekla je Gloria Ćorić-Alagić te napomenula da s obzirom na specifičnost rada Obrtničke škole u dvije smjene, brojka nastavnika u štrajku bi se mogla do kraja dana i povećati.

 

Matija Rušak, zamjenik povjerenika sindikata // Foto: Matija Gudlin
Matija Rušak // Foto: Matija Gudlin

– U našoj školi od 52 učitelja, 34 su u štrajku. U školi je u ovom trenutku petero djece koja su na čuvanju, osiguran im je naravno i topli obrok – rekao nam je kratko zamjenik Povjerenika sindikata škole, Matija Rušak.

Vjekoslav Robotić // Foto: Matija Gudlin

 

 

Ravnatelj Opće Gimnazije Fran Galović rekao nam je kako je škola prazna što se tiče učenika, na nastavu nisu došli. Svi nastavnici su u školi i svi štrajkaju. Samim time što roditelji nisu poslali djecu u školu, Robotić dolazi do zaključka da su na taj način podržali štrajk.

 

Nažalost niti u jednoj školi nismo uspjeli dobiti komentar učitelja ili nastavnika koji su u štrajku, kao ni od onih koji se nisu odlučili uključiti u štrajk. Kratko i jasno su nam svi rekli da za izjave nisu raspoloženi.

Ratimir Ljubić, zamjenik župana izjavio je kako u našoj županiji nešto više prosvjetara štrajka nego što ih je štrajkalo prošli tjedan.

Foto: Ivan Balija
Ratimir Ljubić // Foto: Ivan Balija

– Danas nije radilo 15 škola, tri srednje i 12 osnovnih. Nastava se nije održavala u Gimnazijama na području sva tri grada naše županije. Nastave nije bilo niti u osnovnim školama u Đelekovcu, Novigradu Podravskom, Sokolovcu, Gornjoj Rijeci, Kloštru Podravskom, Svetom Ivanu Žabnu, Molvama, Ferdinandovcu, Virju, Kalinovcu, Kalniku i Koprivničkom Ivancu. Djelomična nastava se organizirala u Strukovnoj školi Đurđevac, Obrtničkoj školi Koprivnica, Srednjoj školi Koprivnica, Srednjoj školi Ivan Seljanec Križevci, Srednjoj gospodarskoj školi Križevci, te osnovnim školama u Koprivničkim Bregima, Drnju, Goli, Legradu, Rasinji i Svetom Petru Orehovcu. Učenička škola u Križevcima je specifična ustanova i djelatnici nisu u štrajku, ali ga podržavaju – rekao je Ljubić.

Ovog trenutka, kako kaže Ljubić, podataka o nastavku štrajka u našoj županiji nema, ali ono što je sigurno jest da će ta informacija u javnosti biti poznata od strane Sindikalne središnjice na vrijeme.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kuršlus

Mortus pijan sletio u kanal i zabio se u most, policija ga našla ozlijeđenog kraj ceste

Pijani vozač jučer je napravio "kuršlus" kada je sletio s ceste u kanal u Sokolovcu. Dogodilo se to oko 23...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×