18.5 C
Koprivnica
Subota, 4. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Štrajk iz kuta prosvjetara

Učiteljica Dunja Valenčak: Nas se prikazuje kao lakome, a Vlada u isto vrijeme nabavlja “samo” tristotinjak novih auta
U

Štrajka se i u Koprivničko-križevačkoj županiji, a učitelji i nastavnici uglavnom su ujedinjeni, osim manjeg broja koji ionako ne mogu održavati nastavu zato što roditelji ne šalju djecu u školu.

Ne propustite

Štrajk prosvjetara preuzeo je cijelu Hrvatsku. Nakon 26 dana cirkularnog štrajka, od jučer su sindikati odlučili zaoštriti situaciju i pokazati Vladi da neće popustiti te su objavili frontalni, sveobuhvatni štrajk svih škola u cijeloj Hrvatskoj, sve dok im se ne ispune zahtjevi.

Ono što traže, podsjetimo, je povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto, kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama. S druge strane, Vlada im nudi povećanje osnovice plaće za 6,12 posto u idućoj godini, izradu analize plaća u javnom sektoru, u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na plaću od dva posto ako Vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima.

Štrajka se i u Koprivničko-križevačkoj županiji, a učitelji i nastavnici uglavnom su ujedinjeni, osim manjeg broja koji ionako ne mogu održavati nastavu zato što roditelji ne šalju djecu u školu. Dunja Valenčak, učiteljica biologije iz Osnovne škole Fran Koncelak Drnje, također je u štrajku, a pojasnila nam je svoje razloge zašto se odlučila boriti za svoja prava.

Položaj učitelja, nastavnika i profesora nikada nije bio na nižim granama. Ne zbog naše potplaćenosti, ne zbog neopremljenosti škola, ne zbog nespremnosti cijelog sustava na pompoznu reformu već zbog stava društva i Vlade prema nama. Ali unatoč svemu mi i dalje volimo svoj posao, mi i dalje volimo vašu djecu. Ukoliko je zaista stav društva da smo neradnici i ništa ne radimo ja zaista ne znam kakvi bi to neodgovorni roditelji takvim osobama zaista prepuštali brigu o svojoj djeci? – pita se ona.

Ističe da se njihovim zahtjevima manipulira, a paradoksalno je da se prosvjetne djelatnike proglašava lakomima, pogotovo kada se usporede s političarima.

– Štrajk je ujedinio naše male i velike zbornice, ujedinio je učitelje, nastavnike i profesore ne iz pojedinih škola već iz cijele Hrvatske. Naši zahtjevi su jasni od samog početka iako se sustavno manipulira s informacijama i nas prikazuje kao lakome i nezahvalne. Nas??? Nas koji vozimo aute stare dvadeset godina dok zbog nedostatka novaca Vlada nabavlja samo tristotinjak novih auta – kaže učiteljica Valenčak.

Kaže kako se podrška djelatnicima u školi proteže i na roditelje, koji ne šalju svoju djecu u školu za vrijeme trajanja štrajka.

Kao djelatnica u prosvjeti osjećam se privilegirano raditi s tuđom djecom i iskreno obožavam svoj posao. Zbog mojih učenika koji će možda raditi u prosvjeti moja je dužnost izboriti se da im bude bolje. Kao što se svakodnevno borimo u učionicama sa svim nedaćama. Što se tiče podrške roditelja i djece, mislim da se ona ogleda u činjenici da od početka štrajka u našu školu za vrijeme štrajka nije došao niti jedan učenik – zaključuje ona.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Užas

JE LI TO MOGUĆE Pogledajte što su “pametnjakovići” napravili pametnoj klupi kod Gimnazije

Neki su pametnjakovići, zapravo delinkventi ili možda pojedinac napravili pravu štetu na jednoj od pametnih klupa postavljenih u gradu....
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×