24.6 C
Koprivnica
Utorak, 30. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Gradsko vijeće

PLINSKI BIZNIS Jakšić najavio dolazak europskog energetskog diva u Koprivnicu, HDZ i dalje čvrsto protiv prodaje
P

Pred vijećnicima je izjavio da i dalje čvrsto podržava prodaju plinskog biznisa koja se dogodila 2017. godine, kada je došao RWE.

Ne propustite

Nakon što je koprivnički Komunalac prihvatio ponudu RWE-a za prodaju posljednjih 25 posto udjela u plinskom biznisu, gradonačelnik Mišel Jakšić na sjednici Gradskog vijeća otkrio je da će sjedište nove tvrtke biti u Koprivnici.

U svom obrazloženju Odluke o smanjenju temeljnog kapitala trgovačkog društva Komunalac naveo je da je tvrtka E.ON kupila njemački RWE te će se smjestiti upravo u Koprivnici i iz nje voditi poslove za Hrvatsku. To, kako kaže, simbolički jako mnogo znači za grad.

Mišel Jakšić // Foto: Sanjin Bojić

– Najpovoljniju ponudu dao je njemački RWE, događa se spajanje njih i E.ON-a, koji je još duplo veći od njih. Naglašavam to zato što smo dogovorili da od 1.1.2020. dio E.ON-a u Hrvatskoj svoje sjedište ima u Koprivnici. To puno znači na simboličkoj razini.
Ovime ćemo ostvariti to da jednu svjetsku tvrtku stavimo u Koprivnicu – rekao je Jakšić.

Pred vijećnicima je izjavio da i dalje čvrsto podržava prodaju plinskog biznisa koja se dogodila 2017. godine, kada je došao RWE.

– Neovisna vanjska stručna javnost rekla je da smo prodajom plina napravili dobar potez. O tome govori i to što su okolni gradovi izašli iz plinskog biznisa, a neki razmišljaju u tom smjeru. Prije dvije godine ta odluka dala nam je stabilnost i okvir, konsolidaciju u financijama, ali i partnera koji može doprinijeti gospodarstvu u Koprivnici. Kada marže na plin padaju, kada će nastupiti potpuna liberalizacija tržišta plina za kućanstva, moram reći da u taj rulet se nismo bili spremni upustiti. Trend u Europi je da ostane nekoliko velikih distributera koji diktiraju kako će se tržište ponašati. Ova odluka je zbog svih tih procjena i trendova, došli smo do zaključka da je bolje uzeti ovo nego za godinu-dvije raspravljati o tome da nemamo ništa. Također, procijenili smo da u tom okrupnjavanju možemo napraviti iskorak i da radimo dobru stvar za Komunalac i Koprivnicu – uvjeren je Jakšić.

Ernest Forjan // Foto: Sanjin Bojić

HDZ-ov vijećnik Ernest Forjan rekao je da će oni i dalje biti protiv te odluke te da je ona u samom startu bila pogreška, a pogreška je i odluka o prodaji zadnjeg udjela.

– Mi smo bili izričito protiv te priče o prodaji plinskog biznisa, to je tada bila politička odluka, kao što je i ovo danas, a ne poslovna. Govorilo nam se da je tržište takvo i takvo, da je to trenutak u kojemu to moramo odraditi. No, mi i dalje ostajemo s naših 25 posto tome. Evo, danas svjedočimo tome da to nije tako i da odlazi onaj zadnji dio. Baš fini poklon građanima Koprivnica za Božić. Svi smo svjesni zakona tržišta, ali s druge strane smatram da koliko god netko ovo opravdavao, da niste u pravu. Jedan dio u vlasničkoj strukturi morali smo ostaviti. Odluka je ishitrena i nije dobra – razočaran je Forjan.

Odluka je donesena s 11 glasova za i osam protiv.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Proslava

PRAZNIK RADA Grah, tamburaši i zabava sutra u Park šumi Borik

Sutra se obilježava Praznik rada, a veselo će biti i u Đurđevcu. Grad Đurđevac i Turistička zajednica Grada Đurđevca povodom...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×