17.4 C
Koprivnica
Nedjelja, 6. listopada 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
OBJAVIO HZJZ

A što je s gripom? U Hrvatskoj je 54.937 zaraženih i 14 umrlih, Koprivničko-križevačka županija u prvih pet po stopi oboljelih
A

Dok gripa opada i bilježi manji broj zaraženih, širenje koronavirusa se nastavlja, tako da su u Hrvatskoj s današnjim danom i u ovom trenutku zaražene 102 osobe, a jedna je od posljedica koronavirusa umrla, dok ih je petoro izliječeno.

Ne propustite

U Hrvatskoj je, zaključno s 8. ožujkom ove godine, službeno registrirano ukupno 54.937 oboljelih od gripe, od kojih je 6.832 prijavljeno tijekom desetog tjedna ove godine.

Dok svi pričaju o koronavirusu, sezona gripe u Hrvatskoj u laganom je padu, a od ukupnog broja registriranih, 14 osoba je umrlo od posljedica gripe, objavljeno je u petak 6. ožujka u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Najveće stope oboljelih zabilježene su na području Sisačko-moslavačke, Dubrovačko-neretvanske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske.

Stope prijava gripe na 100 000 prema županijama u 10. tjednu 2020. // Izvor: HZJZ

Među pristiglim prijavama gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi.

Stopa incidencije oboljelih od gripe prema dobnim skupinama u Hrvatskoj u sezoni 2019./2020. na dan 8.3.2020. godine // Izvor: HZJZ

U ovom tjednu bilježi se manji broj oboljelih nego prethodnog tjedna. Vrhunac sezone bilježi se nekoliko tjedana kasnije nego prethodnih sezona.

Tjedno kretanje gripe tijekom sezona 2017./2018., 2018./2019. i 2019./2020. // Izvor: HZJZ

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), u većini država bilježi se nizak i srednji intenzitet. Oba virusa gripe tipa A i B cirkuliraju u Europi sa većim udjelom potvrđenih uzoraka virusa tipa A (65%).

Dok gripa opada i bilježi manji broj zaraženih, širenje koronavirusa se nastavlja, tako da su u Hrvatskoj s današnjim danom i u ovom trenutku zaražene 102 osobe, jedna koja je imala koronavirus je umrla (čeka se je li to i službeni uzrok smrti), dok ih je petoro izliječeno.

U svijetu je epidemija koronavirusa zahvatila gotovo 219.345 osoba, od kojih je umrlo 8.969, a izliječeno 85.745 osoba.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Jedinstveno druženje

FOTO/VIDEO Stanari Cesarčeve drugu godinu zaredom okupili se na zajedničkom ručku i zabavi

Drugu godinu zaredom stanari Ulice Augusta Cesarca u Virju okupili su se na zajedničkom ručku i druženju uz dobru...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×