34.9 C
Koprivnica
Subota, 27. srpnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
o redosljedu cijepljenja

Vadla: Događat će se da se cijepi netko tko se našao na punktu, tako sam i ja osobno pozvala župana koji to uopće nije planirao
V

Tako se, na kraju, desilo i u punktu u Koprivnici kada sam ja osobno pozvala gospodina župana koji uopće nije planirao da bi se, niti je htio najavljivati da bi se cijepio, rekla je Vadla.

Ne propustite

Dr. Draženka Vadla danas je na konferenciji za medije županijskog Stožera govorila o organizaciji i procesu cijepljenja na području Koprivničko-križevačke županije.

– Naš glavni posao je da u čitavoj županiji provedemo u što kraćem periodu cijepljenje najugroženijih skupina. Tako smo i u županiji 27.12. počeli s cijepljenjem najugroženijih skupina, to je svakako bilo u domu za Starije i nemoćne u Koprivnici, isto tako i zdravstvenih djelatnika u našoj bolnici. To procjepljivanje se nastavlja u skladu sa svim protokolima koje je Ministarstvo donijelo. Do današnjeg dana je procijepljena 1981 osoba s prvom dozom u našoj županiji i 1385 s drugom. Masovna cijepljenja, zaključili smo, da bi bilo najbolje provoditi po punktovima, pa smo formirali tri punkta u naša tri grada, ali i 19 punktova po općinama gdje postoje ambulante liječnika opće prakse. Sljedeći punkt je 20. veljače u Križevcima. Na raspolaganju nam je 400 doza cjepiva za najugroženije skupine – rekla je uvodno.

Za prioritetne skupine nema jasne granice kakvi god se napuci donesu ili napišu, jer u medicini nije sve matematika, puno toga se mora odraditi u datom trenutku kad ste na punktu pa da vidite kako ćete najbolje potrošiti cjepivo.

Presica stožera // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Vodeća misija od početka je bila da sve raspoložive doze cjepiva utroše.

– Žalosna sam zbog toga da se uopće raspravlja o tome jel se netko cijepio preko reda ili ovako ili onako. Uvjerena sam i na primjeru naše županije da smo napravili najbolje što smo znali i umjeli i da smo sve doze utrošili, što je najvažnije, u datom trenutku kad ih nemamo dovoljno. Desi se da, primjerice, dođemo u Dom i imamo nekolicinu očekivanih koje ćemo procijepiti pa da u datom trenutku te osobe nema iz raznoraznih razloga, ili je oboljela od neke druge bolesti pa je završila u bolnici, dal je odustala… Znači, mi moramo na punktu tražiti osobu koja bi se htjela procijepiti da se doza ne baci. Tako se desilo i u našoj bolnici, i u ZZJZ, i u Domu, a isto tako i na punktu. To je za očekivati. Ono što nastojimo napraviti je da, na neki način, imamo tzv. rezervnu listu, barem liječnici opće prakse iz razloga što ne mogu pozvati sve svoje pacijente. Primjerice, u Križevcima ćemo imati 400 doza, svaki liječnik, njih ima u Križevcima desetoro, dobit će 30 ili 60, s obzirom na do sada prijavljene pacijente i onda će morati od tih 30 odabrati njih 300. Kojih su to 30? Ovaj kriterij koji nam je sada dostupan po godinama je napravljen matematički, ali medicinski ne drži vodu, jer neki ljudi koji su možda stariji, su, hvala bogu, vitalni i nemaju neke kronične bolesti u odnosu na mlade. U našoj županiji imali smo smrtnih slučajeva i mlađih osoba koje su 1985. godište – napominje.

Presica stožera // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Vadla je kazala da se upravo župan cijepio na njen poziv, jer netko nije došao.

– Na punktu se dešava da nam netko ne dođe iz raznoraznih razloga i ono što mi radimo, i vjerojatno će se to dešavati u budućnosti, uz apsolutno poštivanje svih prioritetnih skupina preporuka Ministarstva, Stožera, desit će se sigurno da će netko biti cijepljen u datom trenutku kada se našao na punktu, a da se pri tome nije planirao ni cijepiti iz razloga što se netko nije odazvao. Tako se, na kraju, desilo i u punktu u Koprivnici kada sam ja osobno pozvala gospodina župana koji uopće nije planirao da bi se, niti je htio najavljivati, cijepio. Ne pojavi li se neka osoba i to će se događati, molim građanstvo da se poštuju sve moguće prioritetne skupine, ali, na žalost, ne možemo zadovoljiti sve, jer nema dovoljno cjepiva – rekla je Vadla.

Osvrnula se i na informacije koje kruže vezane za AstraZenicino cjepivo je li dobro.

– Svjetska zdravstvena organizacija nam je dala dokument po kojem možemo postupati, naš HZJZ i EU, za sva cjepiva, i da su sva sigurna, učinkovita i da ih trebamo primijeniti  kod svih dobnih skupina starijih od 18. Znači, uopće ne treba razmišljati s kojim ćemo se cjepivom cijepiti. Ono cjepivo koje nam je u datom trenutku na raspolaganju, to je najbolje cjepivo. Moja je preporuka svima koji se žele cijepiti, da se čim je dostupno cjepivo pribilježe kod svojih liječnika i cijepe cjepivom koje je na raspolaganju. Sva su cjepiva super cjepiva, dobra i provjerena i daju određenu učinkovitost i zaštitu od najtežih slučajeva bolesti i sprečavaju smrtne ishode – poručuje dr Vadla.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

U Novigradu Podravskom

FOTO/VIDEO Predobri domaćini u Fijolici oduševili posjetitelje, Dan otvorenih vrata vrtića događaj je za 5!

U tijeku je proslava Dana otvorenih vrata Dječjeg vrtića Fijolica u Novigradu Podravskom. Odvija se u sklopu Dana općine...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×