25.2 C
Koprivnica
Utorak, 30. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Zahvala Krvi Kristovoj

FOTO Marija Kovačić naslikala je nevjerojatnih 610 pisanica koje su izložene u ludbreškoj crkvi Presvetog Trojstva
F

Na veliku pisanicu oslikala je silazak Duha Svetoga, veliko srce i anđele koji se mole, a na njoj piše: Krvi Kristova od bolesti, gladi i rata čuvaj nas.

Ne propustite

Kao poklon u čast 600. godišnjice čuda Krvi Kristove, i kao zahvalu za milost koju su njezina obitelj i ona primili boreći se s nedaćama, Ludbrežanka Marija Kovačić prije deset godina oslikala je nevjerojatnih 600 pisanica koje je poklonila Karitasu, a prihod od prodaje bio je namijenjen pomoći obiteljima.

Prekrasni simboli Uskrsa danas krase cinktor ludbreške župne crkve Presvetog Trojstva jer se Marija, prisjetila svojih, nekoć, brojnih veselih uradaka koje je poklonila za humanitarnu akciju.

– Pred godinu dana nadahnuo me Duh Sveti i sinula mi je ponovo ideja da učinim nešto konkretno vidljivo na spomen 610 godina od događaja čuda. Ideja je bila da obojim 610 jaja u pisanice s brojevima godina od 1411. do 2021., odnosno koliko je godina prošlo od čuda svete Krvi, a to je 610. I u tome sam uspjela. Sve je to, zapravo, plod moje vjere i ljubavi prema Krvi Isusovoj koja je naše pretke štitila i donosila darove milosti, a isto čini i danas – otkriva nam Marija.

Foto: Marina Hižak

Ideju je predložila monsinjoru Josipu Đurkanu koji ju je odmah prihvatio i podržao te predložio da se pisanice izlože u crkvi od prve nedjelje korizme.

– Monsinjor je pomagao na postavu izložbe i jako sam mu zahvalna. Oslikavala sam ih od veljače prošle godine – kaže.

U sredini 610 manjih pisanica koje su obilježene brojevima, nalazi se velika s prikazom relikvijara svete Krvi, a na njoj su zalijepljeni tekstovi prikupljenih starinskih pjesama u čast svete Krvi.

– Punih 80 godina u mojoj su obitelji čuvane pjesme koje su nekoć pjevale naše prabake i bake, pradjedovi i djedovi. Neke od njih pjevamo i mi danas, a neke želim otrgnuti od zaborava. Tu je i moja pjesma koja je objavljena u zbirci Vrelo nadahnuća – kaže.

Na veliku pisanicu oslikala je silazak Duha Svetoga, veliko srce i anđele koji se mole, a na njoj piše: Krvi Kristova od bolesti, gladi i rata čuvaj nas.

Foto: Marina Hižak

– Krv Kristova nas je nekad od kuge zaštitila. Zato je Hrvatski sabor u Varaždinu, 1739. godine, odlučio da se u Ludbregu izgradi zavjetno svetište ako Svevišnji zaustavi kugu, i taj zavjet je ispunjen – ističe.

Marija je članica Likovnog udruženja Ludbreg, predstavila se na mnogobrojnim izložbama diljem Hrvatske.

– Važno da je čovjek duhovno jak, Krv Kristova je moja snaga. Najviše volim slikati sakralne motive. Naslikala sam puno anđela, svete obitelji. Volim te nebeske zaštitnike stvarati u miru i tišini. Svima nam je darovano da osjetimo djelovanje anđela. Njihova prisutnost može se osjetiti najbolje u trenucima patnje. Treba samo osluškivati samog sebe. Tada anđeoske poruke i putovi dolaze sami od sebe, kao i ljudi koji su u sličnoj potrazi za dobrotom i ljepotom – zaključuje Marija.

Marija Kovačić // Foto: Marina Hižak
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Krim istraživanje

POLICIJSKA AKCIJA Pala banda dilera, dvije godine su zgrtali novac na drogama

Četiri muškarca osumnjičena su zbog "dilanja" droge, kao i konzumiranja, javlja koprivničko-križevačka policija. Provedeno je kriminalističko istraživanje nad muškarcima sa...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×