13.2 C
Koprivnica
Petak, 3. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
POSTIZBORNE KOMBINACIJE

Tvornica slatkiša
T

U srijedu je konstituirajuća sjednica križevačkog Gradskog vijeća i vidjet ćemo tko će prvi otvoriti čokoladu.

Ne propustite

Popilo se. Pjevalo. Plesalo. Fešta je trajala kroz cijelu noć. Ubrzo se razdanilo, zazvonili su crkveni tornjevi ranom zorom, a trgovine su otvorila svoja vrata. Lokalna plejada političara krenula je zbrajati mandate kako bi uspostavili elementarne uvjete u odlučivanju kako raspodijeliti javni novac. Odnosno, kreće konstituiranje gradskih i županijskih skupština.

Rajn je očekivano pomeo Devčića kojem treba čestitati na junačkoj borbi i poslušništvu. Ponio se kao što bi trebao svaki pravi stranački vojnik i mimo svoje volje, naredbom s vrha, ušao u unaprijed izgubljenu borbu za gradonačelničku fotelju. Njegova najspominjanija riječ u kampanji – vertikala – misleći pritom na Plenkijevu pomoć s nacionalne prema lokalnoj razini – polučila je izvanredne rezultate. Sad se može posvetiti vertikalnom padu Covid zaraženih u koprivničkoj bolnici. Rajn ulazi u svoj drugi i posljednji mandat.

Najavio je tako prilikom ulaska u politiku, maksimalno dva mandata na čelu grada. Ima 8 vijećničkih mandata i još mu fale dvije ruke u zraku za većinu. I izglasanje novog križevačkog proračuna za 2022. godinu. Čije Rukice su sigurne? Nitko ne zna. U gradu vlada šutnja, a očito je kako se pregovori vode u pozadini. Daleko od očiju, a što izaziva sumnju. Pa zar nije riječ o javnom poslu? Ne znam čemu tajnovitost ili možda manjak transparentnosti i otvorenosti?

SDP, HDZ i HDS imaju po tri mandata. Nezavisna skupina birača okupljena pod imenom LIPA ima dva vijećnička mandata. Tko će s Rajnom, a tko će u oporbu?

Najvjerojatnija opcija nastavak je suradnje na relaciji Rajn – SDP, ali pitanje je tko će biti predsjednik vijeća. Dosad je to bio Marko Katanović, a Rajnova lista povećala je broj mandata i na temelju odličnog izbornog rezultata zasigurno gledaju na to mjesto koje bi im dalo dodatnu vidljivost i vjetar u leđa političkom kapacitetu. A što onda SDP uopće dobiva ulaskom u tu suradnju?

Koprivnica je dosadna. Jakšić je zatvorio butigu još u prvom krugu, vijeće se posložilo i može dalje na godišnji odmor. U Đurđevcu skoro ista situacija, Janči je rutinski odradio drugi krug.

No njegov pajdaš Lacković je zato opet bitan iako nije uspio ući u drugi krug izbora za župana. Uspio je zato skupiti 8 bitnih mjesta u Županijskoj skupštini i već je naglas najavio kako je spreman biti predsjednik skupštine. Zar sumnjate? Pitanje je samo koliko će dugo izdržati na čelu dok ne odluči promijeniti mišljenje kako bi sva svjetla pozornica pala na njega. Koren se fotka s Rajnom po centru Križevaca i vjerojatno je njegova tri mandata već spremio u džep. Rajnova lista na županijskoj razini traži podršku za Križevce, a Koren bi tu konačno mogao zasukati rukave i obećati nešto konkretnije, npr. adaptaciju križevačke gimnazije. Svima dobro, zar ne?

Kešer nema previše izbora u toj političkoj križaljci iako će se svim silama truditi pokazati kako se trguje biračkim glasovima. SDP jest osvojio najviše glasova na županijskoj razini, no izgledno je kako će morati u oporbu.

Konstituirajuća sjednica križevačkog Gradskog vijeća odgođena je za sljedeću srijedu. Očito je da pregovori o formiranju vlasti nisu konkretizirani. I dalje ostaje pitanje tko će prvi otvoriti čokoladu. Za neke bi mogla biti slatka, za neke gorka. Znamo da HDZ-u prsti često završe u pekmezu. Župan ima nešto više posla i telefonskih poziva, ali i ratobornog vođu Pokreta otpora s Kalnika koji mu zadaje probleme.

Slatko je biti na vlasti, u poziciji moći, ali slatkiši nisu besplatni. Radnike u tvornici netko mora platiti. Nažalost, dragi čitatelju, pojma mi nemamo što se valja iza brda. Otpad s Piškornice možda i smrdi, ali miris slatkiša izaziva ovisnost.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Upravo

FOTO Sudar Mercedesa i Škode na poznatom koprivničkom raskrižju, policija je na terenu

Prometna nesreća dogodila se maloprije na raskrižju Starogradske ulice i Ulice kraljice Jelene u Koprivnici. Kako doznajemo, sudarili su se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×