18.5 C
Koprivnica
Subota, 4. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Tribina o ulozi Internet portala // Čitamo sve više portala, za sve manje vremena
T

Ne propustite

foto: Koprivnica.netTribina na temu internetski portali u javnom komuniciranju i informiranju građana, održana je u srijedu u koprivničkoj knjižnici, u okviru „Koprivničke agore 21″ .

Doc. dr. sc Lidija Dujić, profesorica na Sveučilištu Sjever, ispričala je kako već ima dugogodišnji staž čitanja vijesti na portalima.

– Ako kupujemo novine, uglavnom se odlučujemo za jedne, dok o portalima uvijek govorimo u množini. I sama čitam sve više portala za manje vremena, što ustvari i nije pravo čitanje, već gledanje naslova i fotografija. Portala je sve više, dostupni su, jeftini i ostavljaju dojam da su svi dobrodošli – kazala je L. Dujić.

Dujić je ponudila i brojne primjere koji ilustriraju rad internetskih portala, posebno se osvrnuvši na trivijalizam i senzacionalizam koji su uvelike prisutni i u tiskanim i elektronskim medijima. Spomenula je i sve popularnije članke ‘navlakuše’, koji su preplavili Internet. Riječ je o naslovima koji mame na čitanje, a ne nude sadržaj koji čitatelj očekuje. Primjerice, članak naslova ‘Ostala je zapanjena kada je pogledala u frižider’, a u tekstu se otkriva da je frižider zapravo bio prazan.

Bilo je riječi i o medijskoj pismenosti i ulozi javnosti i novinara u kreiranju sadržaja, o medijskoj kulturi i marketingu.

Mario Kos, vlasnik tvrtke Kosinus i najčitanijeg portala Koprivnica.net predstavio je način rada svog uredništva, organizaciju, zanimljive primjere i statistiku.

– Činjenica je da naslovi i fotografije privlače čitatelje, no Koprivnica.net je prvenstveno informativni portal i ulažemo puno truda i rada da budemo ažurni, objektivni te da čitatelji na portalu saznaju sve što ih zanima pa i više od toga.

Napomenuo je i kako je potrebno dosta angažmana kako bi razina i kultura komunikacije, posebno prilikom komentiranja čitatelja, bila primjerena.

Vedran Vrabec, izvršni urednik i jedan od voditelja projekta eksperimentalnog portala Studenata Sveučilišta Sjever – pressedan.hr, predstavio je ovaj eksperimentalni projekt koji uz svoju važnu informativnu ulogu, ima veliki značaj kao mjesto gdje mladi budući novinari stječu dragocjeno iskustvo u online novinarstvu. Trend je pristup portalu putem društvenih mreža, gdje prednjači Facebook, pa na taj način preko 70% čitatelja pristupa njihovom portalu.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Užas

JE LI TO MOGUĆE Pogledajte što su “pametnjakovići” napravili pametnoj klupi kod Gimnazije

Neki su pametnjakovići, zapravo delinkventi ili možda pojedinac napravili pravu štetu na jednoj od pametnih klupa postavljenih u gradu....
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×