15.7 C
Koprivnica
Petak, 3. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
zanimljiv hobi

FOTO Đurđevački policajac Željko Horvat povodom Dana policije izložio 200-tinjak kapa iz 35 zemalja, jedna je stigla čak iz Australije
F

Kako se uvijek kaže, teško je između više djece odabrati najdraže. Zapravo je nemoguće. Tako se osjeća i Horvat koji nas je brzinski proveo kroz izložbu otvorenu povodom Dana policije u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj.

Ne propustite

Željko Horvat (58), šef smjene u Policijskoj postaji Đurđevac, policijsku odoru obukao je 1988. godine.

– Ovaj je posao bio moja prva ljubav – priznao nam je, dodavši uz smijeh kako se godinama priprema otići u mirovinu, ali nikako pa nikako.

Ono što ga razlikuje od ostalih kolega policajaca jest zanimljiv hobi. Naime, rođeni Siščanin od 2000. godine skuplja kape, i to ne bilo kakve, već isključivo policijske. Zbirka trenutno broji 200-tinjak primjeraka iz 35 zemalja.

Ispričao nam je kako je do njih najčešće dolazio razmjenom, ali i kupovinom, pri čemu su neke na visokoj cijeni. Prije no što je kao hrčak počeo tragati za kapama, skupljao je grbove i priševke. No, odustao je zbog nerijetkih slučajeva falsificiranja, prebacivši se, dakle, na ono što pokriva glavu i istovremeno jest dio odore.

– Nakon mirnoga prosvjeda potpore generalima u Hagu, održanom na Trgu sv. Jurja u Đurđevcu, našao sam se kumom, generalom Miralemom Alečkovićem, te policijskim kapelanom Ozrenom Bizekom. U jednome trenutku, general je skinuo kapu i dao je mojem sinu. A već sam ih nekoliko imao – prepričao nam je Horvat početke njegova hobija.

Foto: Ivan Balija
Željko Horvat // Foto: Ivan Balija

Kako se uvijek kaže, nemoguć je je među djecom odabrati najdraže. Tako se osjeća i Horvat koji nas je brzinski proveo kroz izložbu otvorenu povodom Dana policije u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj. Izdvojio je, recimo, njemu jako je zanimljivu britansku Bobby Nottingham kapu ili, pak, žensku Metropolitan. Osim razlike u obliku, dobro oko primijetit će i drugačiji grb. U Hrvatskoj je, podsjetio nas je Horvat, odora posvuda ista – od Dubrovnika do Vukovara.

Hodnici podravsko-prigorske policijske uprave ugostili su samo dio zbirke. Među izloženima našle su se čak i one iz Australije i Južnoafričke Republike.

– Ne znam hoće li moj sin to naslijediti. A imam i dva unuka i jednu unuku. Možda netko od njih – dodaje Horvat.

Potraga ga je povezala čak i s Nijemcem Andreasom Skalom, Guinnessovim rekorderom po broju policijskih kapa, čija kolekcija u Henningsdorfu broji 2534 komada! Ne znamo hoće li ikada dostići takvu količinu, ali vjerujemo da obojica osjećaju jednaku strast prema kapama, njihovu hobiju.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Što je sa strujom?

STRAVA Zatočeni kupci u Lidlu u Koprivnici, nestalo struje – nitko ne može van!

Nije nikakav film strave Stephena Kinga nego današnja koprivnička realnost. Naime, čitatelj nam je poslao fotke iz koprivničkog Lidla...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×