24.3 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Mirni prosvjed // Županijska udruga invalida zahtijeva pristup uredima HZMO-a i HZZO-a u Koprivnici
M

Ne propustite

Da bi ušli u državne institucije u Ulici Hrvatske državnosti u Koprivnici osobe u invalidskim kolicima morali bi svladati osam stepenica. Osuđeni su na pomoć drugih. Situacija će biti nezamisliva kada će na vještačenje u tu zgradu morati doći 20.000 osoba s invaliditetom.

Udruga invalida Koprivničko-križevačke županije danas je ispred zgrade u kojoj su smješteni uredi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u koprivničkoj Ulici Hrvatske državnosti održala mirni prosvjed u kojem su javnost upozorili na probleme s kojima se svakodnevno susreću. U zgradu je, naime, onemogućen ulazak ljudima u invalidskim kolicima. Uz stepenice nije napravljena pristupna rampa pa u zgradu mogu ući samo ako im netko u tome pomogne. S obzirom na osam stepenica, to je i više nego naporno.

Nezadovoljstvo činjenicom da nema pristup uredima HZMO-a i HZZO-a prvi je izrazio Dejan Domitrović na Facebook grupi “Što vas žulja – Koprivnica”.

“HZZO i HZMO Koprivnica nemaju prilaz za osobe s invaliditetom. Sramota za državne institucije. Nakon mnogobrojnih dopisa koje sam slao na adrese tih institucija, nisam dobio nikakve odgovore pa sam se obratio pravobraniteljici za osobe s invaliditetom. I ona je od njih dobila poprilično loše odgovore, ali ne i obećanje da će se problem riješiti”, napisao je on prije 20-ak dana na Facebooku i dobio veliku podršku članova grupe. Uskoro je pala i ideja o mirnom prosvjedu.

Invalidi imaju mogućnost djelatnike službi koje se nalaze u zgradi pozvati zvonom, ali ono se nalazi na samom ulazu pa se prvo moraju svladati stepenice. Dakle, i tu im je potrebna pomoć drugih. Ono što bi se u budućnosti moglo pokazati kao još veći problem za osobe s invaliditetom jest činjenica da na vještačenje, koje će se provoditi u toj zgradi, čeka njih čak 20.000.

Prosvjednicima je danas podršku osobno došao dati i Siniša Bosanac iz Građanske inicijative “Koprivnica kakvu zaslužujemo”.

“Odgovorne osobe iz obje institucije obećale su poduzimanje određenih postupaka radi omogućavanja osobama s invaliditetom pristupa u zgradu. Građanska inicijativa podržava nastojanja osoba s invaliditetom da grad Koprivnica bude grad po mjeri svih građana i da se uklone arhitektonske, ali i sve ostale barijere koje onemogućuju osobama s invaliditetom jednakopravni život sa svim ostalim građanima Koprivnice. Nadamo se da će odgovorni iz HZZO-a i HZMO-a u kratkom vremenu riješiti ovaj za njih mali problem, a za mnoge građane Koprivnice nepremostivu prepreku u obavljanju svakodnevnih aktivnosti”, istaknuo je Bosanac i izrazio zadovoljstvo što njihova inicijativa putem mrežnog organiziranja uspijeva u Koprivnici pokretati neke probleme s mrtve točke.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

međunarodni dan primalja

FOTO/VIDEO Dan otvorenih vrata koprivničkog rodilišta, babica Biba: Porod je normalna pojava i svi smo to preživjeli, a najbolje je kad je prirodan, vaginalan

Međunarodni dan primalja obilježava se 5. svibnja, a tom se prilikom danas u koprivničkom rodilištu održavaju Dani otvorenih vrata. Budući...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×