- Oglas -

Vrijeme Došašća ili Adventa najljepše je i za srce najtoplije, pa se u mnogim domovima već počeo širiti miris kolačića, božićnih pjesama i nasmijanih lica. Blagdanski ugođaj, pritom, posebno dočarava adventski vijenac koji na divan način upotpunjuju četiri svijeće: prva svijeća koja simbolizira nadu i vjeru, druga mir, treća ljubav, a četvrta svijeća radost.

Svijeće unose toplinu i svjetlost, a umjesto kupovnih parafinskih svijeća, mogu se izraditi i one od prirodnog pčelinjeg voska.

Svijeće od voska izrađivale su se već u antičko doba, a prije pet godina, u raznim oblicima, počela ih je izrađivati i Ivana Kotiščak iz Sesveta Ludbreških.

- Oglas -

– Pčelinji vosak je od naših pčela koje obilaze polja livadskog cvijeća, bagremove i kestenove šume te ostale ispaše u okruženju. Svijeće su rađene od čistog, prirodnog pčelinjeg voska te imaju prirodni i aromatski miris meda – pojašnjava.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Tradiciju pčelarenja u obitelji Kotiščak započetu krajem 19. stoljeća, kao četvrta generacija pčelara u obitelji, nastavio je Ivanin suprug Danijel. Posao je, naime, započeo njegov pradjed pčelareći s košnicama pletarama, dok je bavljenje pčelarstvom modernizirao i uzdigao na današnju razinu Danijelov otac Ivan. U svom pčelinjem carstvu danas imaju 250 košnica s nukleusima kojima dopunjuju postojeće košnice.

– Kako bismo proizveli kvalitetan med, bavimo se selećim pčelarstvom pa košnice od proljeća do jeseni selimo s jedne paše na drugu – od Drave, Segovine, Hrvatske Dubice, Jasenovca, Virovitice, Hrvatske Kostajnice pa na Lonjsko polje. Tako proizvodimo čiste i različite vrste meda, a godišnje je to oko šest tona meda od bagrema, metvice, kestena, šumski med, cvjetni i med od amorfe – kaže Danijel.

Foto: Ivan Balija
Med od amorfe i šumski med koji je osvojio nagradu na ovogodišnjem Zagimedu // Foto: Ivan Balija

Da je med obitelji Kotiščak kvalitetan, dokazuju brojna priznanja i nagrade u zemlji i izvan nje. Njihov šumski med ove je godine osvojio zlatnu medalju na međunarodnom natjecanju pčelara u kvaliteti meda pod nazivom Zzzagimed.

– Pčele za pravljenje meda sakupljaju nektar s cvijeća, a šumski med ili mediljka se dobiva iz medne rose. Jedina je vrsta meda koji su pčele skupile po lišću listopadnog drveća i vrlo je ljekovit – pojašnjava Ivana.

Kako med OPG-a Kotiščak nosi oznaku Med hrvatskih pčelinjaka, tako sudjeluju i u programu Školski medni dan koji u osnovnim školama promovira zdravu prehranu i domaće proizvode, pa tako i prirodne svijeće.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Svijeće od pčelinjeg voska mirišu na med i cvjetni nektar pa su korisne za alergičare, pročišćavaju zrak, duže traju nego obične…. Kad se upale, daju divan, sjajni plamen. Osim simpatičnog izgleda, posebne su jer ne kapaju kao parafinske. Pčelinji vosak ima višu točku vrelišta pa svijeće od pčelinjeg voska duže gore.

Vosak od kojeg Ivana izrađuje svijeće je pčelinja izlučevina od koje one prave saće. Pčela oprašuje biljke, uzima nektar, sprema nektar u vosak na okviru te ga zatvara s voskom koji sama proizvodi u prirodnom procesu.

– Vosak je bogat mirisom i bojom meda koji je bio u tome okviru i to se osjeti u svijećama. Topim ga i stavljam u silikonske kalupe – kaže te otkriva kako je cijena svijeća od pet kuna za manje do 35 kuna za veće.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Priroda je Ivani velika inspiracija, pa svijeće spaja s prirodnim materijalima. Nastaju, pritom, adventski vijenci koje upotpunjuje drvom, češerima, slamom, sušenim narančama… Kreacijama stvara pravi blagdanski ugođaj, a adventskim vjenčićima često obraduje obitelj i prijatelje. Svaki vijenac, kaže, priča svoju priču, pa tako i onaj obiteljski koji je izradila na podlošku od drveta.

– Predstavlja naše troje djece, anđela koji nagovještava radosnu vijest, prirodu i životinje u šumi – ističe.

Vijenac, odnosno krug, simbol je vječnosti, dok svijeće simboliziraju pobjedu duha. Zato će, možda, Ivanine svjećice od prirodnog pčelinjeg voska, u ovo izazovno vrijeme, zamirisati mnoge domove i unijeti u blagdanski ugođaj te dodatno podići pozitivno i optimistično raspoloženje za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).