19.9 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Zbirka naivne umjetnosti

Umjetnine pripadnika Hlebinske škole predstavljene na međunarodnoj izložbi Naivna umjetnost od Atlantika do Crnog mora
U

Prožimanje i međusobne sličnosti i razlike predstavljenih zbirki istražit će i djelatnici Muzeja ovog četvrtka, 10. veljače, koji je ujedno i zadnji dan za razgledavanje.

Ne propustite

Dok Galerija naivne umjetnosti u Hlebinama polako obnavlja svoje ruho, Zbirka naivne umjetnosti ne miruje. Štoviše, već je nekoliko mjeseci djelomice predstavljena u Sloveniji, među ostalim srodnim djelima i institucijama.

U Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje 28. listopada 2021. godine, u čast 50 godina djelovanja Galerije, otvorena je međunarodna izložba Naivna umjetnost od Atlantika do Crnog mora.

Izložba predstavlja umjetnine iz Muzeja naivne i marginalne umetnosti, Jagodina; Galerije naivne umetnosti, Kovačica (Srbija); Centra Culturale Zavattini Luzzara (Italija); Muzeja grada Koprivnica – Galerije naivne umjetnosti, Hlebine; Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti, Zagreb; Muzeja Matija Skurjeni, Zaprešić (Hrvatska).

U dogovoru s koordinatoricom i inicijatoricom, višom kustosicom Andrejkom Vabič Nose, obuhvaća pet umjetnina iz Zbirke naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice.

Foto: ustupila Andrejka Vabič Nose

Predstavljanje počinje pripadnicima prve generacije Hlebinske škole – Mirkom Viriusom s prepoznatljivim verističko-realističkim pristupom u nevelikom, ali važnom umjetničkom opusu koji svakodnevicu početka 20. stoljeća bilježi surovo istinito, bez estetiziranja, uz izrazitu socijalnu i političku angažiranost kao rezultat reagiranja tada prisutne politike i ideologije. Tematikom svakodnevice blizak je Ivanu Generaliću koji se predstavlja radom s kraja 1960-ih godina, idiličnim prizorom vinogradarske zabave čija jaka kromatika u pozadinskim planovima postaje mekša i pastelnija.

Upravo (jarke) boje su jedna od glavnih odrednica stvaralaštva Ivana Večenaja koji donosi karakteristične religiozne motive. Raspeti Krist transformiran je u tanke izdužene forme kojima stvara nove, vlastite kanone unutar uspostavljenog stila naivne umjetnosti. U dramatičnom prizoru nabijenom simbolikom razapetost izmučenog tijela na razgranatom drvetu umjesto na križu doprinosi desakralizaciji prizora, lokaliziranju priče i stvaranju bliskosti koja se istovremeno poništava negiranjem prirodnih proporcija dok ljubičasti tonovi uzdižu prizor u sfere općeg i univerzalnog.

Foto: ustupila Andrejka Vabič Nose

Opće teme na specifičan će način interpretirati pripadnici tzv. autsajderske umjetnosti. Djela su to bez vremenskih i prostornih koordinata, bez fizičkih logičnosti. Snaga je u njihovoj neobuzdanoj maštovitosti, dekorativnosti, simbolizmu, alegoriji i svevremenosti. Sve to prepoznaje se u bazičnim crtežima Ilije Bosilja često inspiriranim biblijskim motivima, posebno prizorima Apokalipse ili srpskim srednjovjekovnim legendama i mitovima.

Isto ih povezuje s izmaštanim gradovima Drage Juraka nastalih opsesivno-kompulzivnim ponavljanjem istih motiva. Kritika čovjeka i društva javlja se kao čest podtekst ovih radova čime se indirektno na metaforičkoj i simboličkoj razini povezuju s ideološkim počecima Hlebinske škole omeđujući krug hrvatske naive ostavljajući mogućnost konstantnog koncentričnog širenja i prožimanja.

Prožimanje i međusobne sličnosti i razlike predstavljenih zbirki istražit će i djelatnici Muzeja već ovog četvrtka, 10. veljače, koji je ujedno i zadnji dan za razgledavanje.

Foto: ustupila Andrejka Vabič Nose
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

kaos na cestama

Kakav lik! Pijan k’o zemlja vrludao po mraku na električnom romobilu

Susjedna Policijska uprava Varaždinske županije imala je pune ruke posla tijekom proteklog vikenda. Policijski službenici iz Ludbega u nedjelju su...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×