22.6 C
Koprivnica
Petak, 27. rujna 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
muzej grada koprivnice

Započela su nova arheološka istraživanja lokaliteta Novigrad Podravski – Sveta Klara
Z

Vrijednost radova, koji uključuju troškove radnog stroja, provedbu istraživanja te postereneske analize i obradu, iznosi oko 70.000 kuna i u cijelosti je osigurana iz sredstva općine Novigrad Podravski.

Ne propustite

Muzej grada Koprivnice započeo je 17. ožujka s novom sezonom arheoloških istraživanja na prostoru Podravine.

Prvi od nekoliko lokaliteta koje Muzej u 2022. godini planira istraživati je Novigrad Podravski – Sveta Klara. U literaturi je lokalitet poznat kao mjesto srednjovjekovne crkve Sv. Klare s grobljem oko kojeg se nalazi naselje, a nalazi se na prostoru današnjeg novigradskog groblja. Iako prostor današnjeg groblja nije moguće arheološki istražiti, okolne parcele oko groblja i dalje čuvaju tragove srednjovjekovnog naselja.

Svjesna navedene činjenice, ali i značaja samog srednjovjekovnog naselja, poznatog u literaturi kao Komarnica, naselja općina Novigrad Podravski je u sklopu priprema za širenje postojećeg groblja od Muzeja zatražila provedbu zaštitnih arheoloških iskopavanja.

Cilj cjelokupnog programa (koje uključuj terenski rad te postterensku obradu, zaštitu i prezentaciju prikupljenih podataka) jest prikupljanje novih znanstvenih podataka koji će doprinijeti razumijevanju razvoja srednjovjekovnog naselja Komarnica.

Istraživanje u 2022. godini se sastoji od dva djela: prvi je iskopavanje površine od 2000 m² na kojoj će se samo groblje širiti, dok je drugi provedba probnih arheoloških rovova na dodatnoj površini od 2500 m² na kojoj se planira urediti okolni prostor oko groblja. Razlog dvaju segmenata radova jest činjenica da se na prostoru na kojem je predviđeno istraživanje površinskim nalazima potvrđeno pružanje srednjovjekovnog naselja, dok se na prostoru gdje će se provoditi probni rovovi ono pretpostavlja.

Kao što je u uvodu i navedeno, radovi su započeli 17. ožujka. U prvoj fazi radova otvara se površina koja će se arheološki istraživati u ovoj godini, dok će se u drugom djelu radova provesti probni rovovi. Do sada je otvorena trećina predviđene površine za istraživanje unutar koje su zabilježeni brojni objekti (otpadne jame, stupovi, polukopani objekti) te veći sloj hodne površine naselja čija istraživanje tek predstoji. Temeljem preliminarne datacije ulomaka keramike te se strukture datiraju u vrijeme između razvijenog srednjeg vijeka i početka ranog novog vijeka (13. – 17. stoljeće).

Predviđeno vrijeme istraživanja jest 20 radnih dana, tj. krajnji rok završetka provedbe iskopavanja je 15. travnja. Vrijednost radova, koji uključuju troškove radnog stroja, provedbu istraživanja te postereneske analize i obradu, iznosi oko 70.000 kuna i u cijelosti je osigurana iz sredstva općine Novigrad Podravski.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Pomoć

Općina dijeli kredite učenicima i studentima, a ako su uspješni, ne moraju ih vraćati

Općina Virje raspisala je natječaj za dodjelu kredita učenicima i studentima s područja općine. Kredit iznosi 50 eura mjesečno za...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×