12.9 C
Koprivnica
Subota, 27. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

HSS zbog loših cesta i posrnule poljoprivrede digao glas protiv ministra Hajdaša Dončića i Marasa
H

Ne propustite

Iz središnjice Hrvatske seljačke stranke i njihove križevačke podružnice oglasili su se priopćenjima. Iz središnjice HSS-a obrušili su se na ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaša Dončića, dok su se križevački HSS-ovci “piknuli” ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa. Obja priopćenja donosimo u cijelosti.

“Ministar Hajdaš Dončić svojim posljednjim odlukama ugrozio je sigurnost velikog broja građana Hrvatske, a prvenstveno onih u ruralnim područjima jer se zbog njegovih odluka planirani radovi na sanaciji velikog broja županijskih i lokalnih cesta ovog ljeta neće obaviti zbog nedostatka novca i stoga će prvenstveno ruralna Hrvatska ovu zimu dočekati s udarnim rupama na cestama, klizištima, poluurušenim i opasnim mostovima.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture zadnjih nekoliko godina svojim odlukama sustavno urušava minimum standarda na županijskim i lokalnim cestama na očigled, nemoć i zgražanje lokalne i regionalne samouprave te provodi zastrašujuću samovolju i centralizaciju, otima dio planiranih prihoda županijskim upravama za ceste i preusmjerava ih Hrvatskim cestama ili pak po partijskom ključu podobnim sredinama po modelu uzmi siromašnima i daj bogatima.

Lokalne i županijske ceste vlasništvo su države! 2012. godine Hajdaš Dončić bez ikakvih pravila i kriterija dijeli 400 milijuna kuna ŽUC-evima očigledno po političkom ključu, 2013. godine prepolovljuje dotadašnja sredstva za izravnanje standarda pa ŽUC-evi ostaju bez 120 milijuna kuna, 2014. godine ponavlja istu radnju, a ove godine smanjuje sredstva za izravnanje standarda za još 102 milijuna kuna. Za 2016. godinu Hajdaš Dončić najavljuje novo smanjenje sredstava ŽUC-evima od gotovo 100 milijuna kuna.

Zato Hrvatske ceste danas raspolažu sa 264.000 kn godišnje po kilometru za održavanje državnih cesta, a ŽUC-evi u prosjeku šest puta manje, odnosno tek oko 44.000 kuna godišnje po kilometru z održavanje županijskih i lokalnih cesta, a oni siromašniji ŽUC-evi sa samo 20-ak tisuća kuna po kilometru, dakle i deset puta manje od Hrvatskih cesta. Na jednog zaposlenog u ŽUC-u ide gotovo 100 kilometara lokalnih i županijskih cesta, a na jednog zaposlenog u Hrvatskim cestama svega 15 kilometara cesta.

U zadnjih nekoliko godina prihodi županijskih uprava za ceste su se prepolovili, a troškovi održavanja povećali za 50 posto i stoga su neki ŽUC-evi pred potpunim kolapsom i nisu u stanju građanima koji u pravilu žive u ruralnim područjima Hrvatske osigurati minimalne standarde na lokalnim cestama.

Dakle, ministar koji otima siromašnima i daje bogatima – Superhik Hajdaš Dončić kroz četiri godine lokalnim sredinama oteo je preko 400 milijuna kuna.

Ovakva Superhik politika proizvodi dalekosežne posljedice po neravnomjerni razvoj Hrvatske, a samim tim i očuvanja života u mnogim dijelovima posebice ruralne Hrvatske. HSS radi zaštite sigurnosti građana na svim lokalnim prometnicama traži preraspodjelu sredstava, s jasno utvrđenim minimalnim standardima za cijelu Hrvatsku i pravilnicima za raspodjelu.

Dosta nam je Superhik ministara! Nije ovo bila Kukuriku, ovo je bila Alan Ford vlada”, stoji u priopćenju središnjice HSS-a.

“HSS sve vrijeme ukazuje da ova vlada nema program za selo i poljoprivredu. To je ovih dana potvrdio i njihov potencijalni partner rekavši za jedan dnevni list, citiramo: Mi bismo mogli popuniti rupe koje imaju SDP i njihovi sadašnji partneri. Oni nemaju program za selo i poljoprivredu…

Da SDP i koalicijski partneri imaju rupe i da nemaju program za selo i poljoprivredu, kao što im navodi potencijalni partner, potvrdio je ministar Maras polažući zajednički s njima vijenac na grob Stjepana Radića.

Za razliku od njih, HSS ima gotov program za selo i poljoprivredu. HSS je u koaliciji strateški partner, a upravo će selo i poljoprivreda biti jedna od najvažnijih programskih točaka domoljubne koalicije.

Marasu poručujemo, Stjepan Radić je kontinuitet hrvatske domoljubne politike, vođa hrvatskog naroda, borac za seljaka i hrvatski puk, na njegov grob se vijenac polaže svake godine, a ne samo uoči izbora.

Degutantno je da svijeću pali predstavnik kukuriku politike koja čitav mandat zatire selo za koje je Radić bio spreman dati život”, priopćili su, pak, iz križevačkog HSS-a.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Svečana sjednica

Prekrasna Mirjana i ovog puta oduševila, jedan odjevni komad odjeće posebno se istaknuo

Ove srijede Križevci su slavili rođendan. Tako su brojni uzvanici iz ormara izvukli prekrasne modne kombinacije. Ravnateljica koprivničkog Doma zdravlja, Mirjana...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×