Turisti kao i svi oni koji će ubuduće posjećivati Koprivnicu više neće moći reći da nisu imali priliku u gradu koprive probati i jela od ove specifične biljke, jer će je od sada neki gradski ugostitelji uvrstiti na svoje redovne jelovnike. Potvrda o tome da je ova ljekovita i zdrava biljka u njihovoj ponudi bit će koprivina zvijezda koju će im dodijeljivati Turistička zajednica grada Koprivnice.
Kako bi se cijeli spektar jela od koprive ubuduće našao u ponudi koprivničkih restorana pobrinula se upravo koprivnička TZ koja je u suradnji s Obrtničkom školom organizirala prvu ‘Koprivinu kulinarsku akademiju’.
Na kulinarskoj radionici održanoj danas u praktikumu Obrtničke škole govorilo se o procesima termičke obrade koprive, sljubljivanju koprive s raznim namirnicama te drugim gastro elementima. Prisustvovali su joj zaposlenici lokalnih ugostiteljskih objekata, Smuteka, OPG-ova i udruga žena s područja grada i okolice te učenici 2. razreda Obrtničke škole, smjera kuhar, slastičar i konobar.
Svoje dugogodišnje iskustvo i znanje u pripremi jela s koprivom polaznicima Akademije prenijele su mentorice Nikolina Lončar i Mirjana Šeb-Čižmešija.
Direktor TZ-a grada Koprivnice Renato Labazan podsjetio je da se priča o koprivi počela graditi prije dva desetljeća.
– Ova priča o koprivi i aktivnosti koje smo pokrenuli pred 20 godina imaju veliki potencijal. Kad smo pokrenuli priču i aktivnosti ljudi su nas čudno gledali i pitali kaj ćemo s tim korovom. Onda je krenula ideja o poveznici Koprivnice, povijesti Koprivnice, nematerijalne baštine i tu sam vidio sjajnu priliku da krenemo osmišljavati proizvode, prvo rakiju s koprivom, originalnom, a danas smo došli i do akademije, kao jedine originalne koprivina akademija, ne znamo dali postoji negdje u svijetu – rekao je Labazan te zahvalio svim sudionicima i ravnatelju Obrtničke škole koji je uključio i mlade kuhare obrtničke škole, konobare i slastičare pa čak i cvjećare koji su ukrašavali jela s koprivama.
– Kopriva je postala IN, sve se više koristi, ljudi shvaćaju njena ljekovita svojstva, a mi imamo posebna prava da ju koristimo i gradimo još jedan proizvod prepoznatljiv za naš grad. Na svijetu postoji prepoznatljiva Michelinova zvijezda, nadam se da će naša koprivina zvijezda biti još prepoznatljivija – poručio je Labazan.
Mirjana Šeb-Čižmešija s pričom od koprive krenula je u svojem bivšem ugostiteljskom objektu Klas pred 20 godina.
– Početak je bio jako težak, bilo je zaziranja, podsmjehivanja, restoran Klas probijao je led na Markovom sajmu s jelima od koprive. Danas su to pite koje se dobro prepoznaju i prihvaćene su. Kad smo prvi put stajali za štandom bilo je teško prezentirati te proizvode. Sada da postoji koji slični sajam, ljudi bi stajali u redu, nebitno tko bi ih predstavljao. Kopriva je postala toliko poznata i prihvaćena da za svakog ima mjesta na tržištu – rekla je Šeb-Čižmešija.
Druga mentorica, Nikolina Lončar podsjetila je kako od prošle jeseni gradi priču Koprivnica na tanjuru na račun koje će u svibnju naš grad posjetiti 40-tak studenata.
– Dobro je dati si truda, uvijek se može nešto napraviti pa i od koprive koja zbilja daje puno. Moj prvi susret s njom je bio s roladom s koprivom, a danas su sva ova jela nastala od jedne male roladice prije 15 godina – pojasnila je Nikolina te zahvalila na suradnji i pomoći Manueli Sirovec.
Jedan od ugostitelja koji će ubuduće u svojoj ponudi imati i jela od koprive je i Zoran Pehnec.
– Relativno smo friški u ovoj priči, za početak smo se bazirali na pizze, planiramo nastaviti i biti u vezi s koprivom, što kroz pizze što kroz meksičku kuhinju, da zadovoljimo sva nepca – rekao je Pehnec.
– Nekad su nas plašili da ćemo koprivom dobiti po turu, a sad vidimo da se ta kopriva nalazi na našim stolovima. Toga bi trebalo biti sve više, i da ljudi koji dolaze u Koprivnicu prepoznaju taj potencijal i da je punim ustima hvale po cijelom svijetu – rekao je polaznik današnje radionice, vlasnik obrta Stari zanati Tihomir Želimorski.
Polaznike Akademije i organizatore pohvalio je i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić. Zadovoljan je bio viđenim te istaknuo kako u Koprivnici imamo puno toga s čim se možemo podičiti. Jela od koprive oplemenit će koprivničku nematerijalnu kulturnu baštinu, ali i biti oslonac budućih turističkih manifestacija. Jakšiću je pripala čast uručiti priznanja Nettle star svim polaznicima prve Koprivine kulinarske akademije.