U uskrsnom smo tjednu, danas je Veliki četvrtak, a u nedjelju najveći katolički blagdan, blagdan Uskrsa. Zavladala je živahna atmosfera pred trgovinama, pa tako i na koprivničkoj gradskoj tržnici na kojoj građani traže namirnice za svoj blagdanski stol.
Gužva je, kažu nam prodavači, počela unatoč hladnijem jutru. Izbor ponude je raskošan, kao i svake godine, pa se može pronaći za svakoga ponešto. Uz mladi luk, rotkvice i korijen hrena, najviše se prodaje zelena salata, domaći rezanci i proljetno rezano cvijeće.
– Najviše ide mladi luk i rotkvica. Vezica stoji sedam kuna dok je vrećica mladog špinata 10 kuna – kazala nam je Ana Marija koju građani susretnu čim koraknu u prostor tržnice.
Od cvijeća, povrća, sira, vrhnja, prgica pa do raznoga voća, svatko ima priliku pronaći nešto za sebe.
– S medvjeđim lukom i krumpirom je fina salata, neki variva slažu, a može i samostalno – kaže nam ljubazna prodavačica.
Posudice potočarke i rukole stoje pet kuna, kristalka je sedam, pušlek ‘zelenjave’ pet kuna.
– Pred blagdane salatu kupuju pojačano. Netko voli samu, netko miješanu, kako kome odgovara – otkriva nam.
Šarenili su se i štandovi s ukrašenim jajima, lijepim, uočljivim i veselim pisanicama, neizbježnim simbolom Uskrsa, čija je cijena uglavnom od deset do 25 kuna.
– Privlače pozornost, no građani ih nekako slabo kupuju – požalila nam se Katarina koja ih izrađuje iz hobija, sebi za dušu.
Zamirisalo je i prvo proljetno cvijeće, osobito zumbuli, narcisi i tulipani. Stručak starinskih narcisa, koje nudi Božica iz Koprivnice, stoji 10 kuna.
– To su peharčeki – nevjerojatno mirišu i predivno ih je vidjeti za uskrsnim stolom. U pušlek ih stavim puno, jer imam cvijeće, pa ne brojim – otkriva nam.
Osim uskrsne, dio je to i proljetne ponude čija nam sezona tek dolazi, a brojni prodavači, odnosno proizvođači ponudili su, tako, povrće iz svojih vrtova i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.
Popularne su i domaće jabuke koje stoje pet i 10 kuna, dok je kila krumpira četiri kune, mrkva i peršin pet kuna, poriluk 10 kuna za kilogram.
Za uskršnji ručak nezaobilazna je i kokošja ili goveđa juha, a rezanci od domaćih jaja i ručno rađeni, jedinstven su dodatak.
– Široki su 12 kuna, jako su fini, svaki dan zamijesim friške, kašicu i krpice za zelje – kaže nam vesela gospođa.
Osim standardne ponude povrća, na tržnici smo zatekli i veliku ponudu presadnica te cvijeća. Najviše se traže jaglaci u svim bojama, a popularne su i trajnice, poput muškatla, silvera, turskih karanfila, klinčića, dalija, surfinija, zvončića…
Koprivničanci su, tako, pohrlili kupiti sve što je još potrebno za uskrsni stol, ali i za ukrašavanje doma. Štandovi su obilovali bogatom ponudom, od povrća i voća do ukrasa i cvijeća, pa će radost Uskrsa s veseljem dočekati i kupci i prodavači.