9 C
Koprivnica
Subota, 5. listopada 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Migranti u Hrvatskoj // Zasad nema informacija da će izbjeglice biti poslane u Podravinu i Prigorje
M

Ne propustite

Migranti u Hrvatskoj već danima su glavna tema svih medija u našoj zemlji.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u Hrvatsku je do danas u podne ušlo ukupno 7300 migranata.

“U registracijskom centru Ježevo nalazi se 791 migrant, u prihvatnom centru Čepin 457 migranata, u prihvatnom centru u Zagrebu, tzv. Porinu 466 migranata, u prihvatnom centru u Kutini 50 migranata, u Luču kraj Belog Manastira njih 110, a u Sisku 51 migrant”, priopćili su iz MUP-a.

Riječ je uglavnom o izbjeglicama iz Sirije, Iraka i Somalije, a njihov cilj je preko Hrvatske stići u neku od zemalja zapadne Europe. Situacija u Tovarniku na granici Hrvatske i Srbije mijenja se iz minute, broj izbjeglica sve je veći, pa je sve teže za njih osigurati i prijevoz prema prihvatnim centrima, a pretpostavlja se da će ih u Hrvatsku u idućih nekoliko dana stići još nekoliko tisuća. Osim na graničnom prijelazu Tovarnik, te u Iloku i Batini, migranti sada u Hrvatsku ulaze i na graničnom prijelazu Bajakovo.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić tvrdi da nacionalna sigurnost nije ugrožena i da policija ima kontrolu nad granicom. S druge strane, glasnogovornica Crvenog križa Katarina Zorić istaknula je da je prekinuta opskrba humanitarne pomoći prema distribucijskim centrima. Razlog je to što su ostali bez hrane.

Stoga, iz Crvenog križa pozivaju sve ljude dobre volje da novčanim i materijalnim donacijama pomognu njihovu akciju “Pomozimo izbjeglicama na području Republike Hrvatske” .

Donirati je moguće uplatom na žiro-račun otvoren u Privrednoj banci Zagreb, broj: IBAN HR6923400091511555516, poziv na broj 14, za uplate iz inozemstva SWIFT PBZGHR2X, internetskim donacijama na www.hck.hr, te donacijama putem poziva na telefonski broj 060 9011 (cijena poziva 6,25 kuna, PDV je uključen).

Stanje s migrantima u Hrvatskoj intenzivno se prati i u Koprivničko-križevačkoj županiji.

– Na inicijativu pročelnika Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica Ivana Kramarića, danas je u prostorijama županijske uprave održan operativni sastanak užeg dijela Stožera zaštite i spašavanja Koprivničko-križevačke županije na kojemu se raspravljalo o problematici dolaska izbjeglica u Hrvatsku, odnosno međusobne koordinacije institucija u slučaju potrebe za njihovim zbrinjavanjem – istaknula je županijska glasnogovornica Melita Ivančić.

Na sastanku su, osim Kramarića, prisutni bili i načelnik koprivničko-križevačke policije Darko Rep, zamjenik župana i načelnik Stožera Ivan Pal, Adela Sočev iz koprivničkog Crvenog križa, dr. Mato Devčić ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije i Zvonimir Habijan, zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice.

– Zamjenik župana i načelnik Stožera Pal izvijestio je kako jedinice lokalne i regionalne samouprave nisu zaprimile službene upute o postupanju, dok su predstavnici MUP-a, Hrvatskog crvenog križa i zdravstvene ustanove zaprimile određene upute. Županijski Stožer, pak, od strane načelnika PU koprivničko – križevačke Repa upoznat je o proceduri djelatnika MUP-a prilikom priljeva izbjeglica i ulaska istih na hrvatski teritorij – izvijestila je M. Ivančić.

Na sastanku je utvrđeno kako je Ministarstvo unutarnjih poslova isključivo nadležno za provođenje svih mjera, a županijski Stožer u okviru svojih nadležnosti pružit će logističku podršku policiji, ali i pomagati u okviru svojih mogućnosti u rješavanju moguće situacije.

– Zasad nemamo informaciju da bi dio izbjegličkog vala bilo usmjereno na sjeverozapadnu Hrvatsku, ali pušemo na hladno. Vidimo što se događa u Slavoniji – rekao je Pal nakon održanog sastanka.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Ima stila

Gradska vijećnica zabljesnula u divnoj haljini, jasno je zašto je bila među najljepšim Hrvaticama

Đurđevačka gradska vijećnica Anja Vujčić, poznato je, itekako ima stila. Kako i ne bi kada se prije desetak godina i...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×