15.7 C
Koprivnica
Utorak, 30. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Mjesec grmljavine i srndaća

FOTO Najveći pun Mjesec i najviši sveti Vinko zajedno na fotografiji
F

Kip svetog Vinka bdije nad ludbreškim krajem pod svjetlošću punog Mjeseca.

Ne propustite

Velik i sjajan pun Mjesec obasjao je noćas nebo nad Podravinom. Uz malo tehnike i planiranja, snimljen je točno iza kipa svetog Vinka u Globočecu Ludbreškom.

Poklopilo se da je Mjesec bio pun otprilike u isto vrijeme kad je bio najbliže Zemlji (u perigeju). Stoga je bio nešto veći i sjajniji nego inače. U novije vrijeme uštap u perigeju dobio je nadimak “supermjesec”, no to je, kako bi se reklo, samo PR. Uostalom, takvim ga je prvi prozvao neki američki astrolog, ne astronom. Međutim, i neki su astronomi donekle prigrlili taj naziv jer je dobro odjeknuo u javnosti.

Ovaj srpanjski supermjesec u sjevernoameričkom folkloru naziva se “Mjesec srndaća”, “Mjesec grmljavine” i “Mjesec sijena”, kako po kojem izvoru.

Kako Mjesec ljeti izlazi na jugoistoku, sinoć je bila dobra prilika da ga se fotografira iza ludbreškog svetog Vinka. Kip visok gotovo 7,5 metara najviši je sveti Vinko na svijetu i s brijega u Globočecu bdije nad ludbreškim krajem. Kako bi cijeli “stao” u Mjesec, snimljen je s udaljenosti od oko 800 metara. Točno vrijeme i mjesto snimanja unaprijed su isplanirani pomoću specijaliziranih aplikacija.

Sljedeći pun Mjesec stiže nam 12. kolovoza. Zbog njegovog sjaja, ovog ljeta nećemo baš vidjeti puno zvijezda padalica – Perzeida. Pregled svih važnijih astronomskih zbivanja ove godine možete pronaći na stranicama Astronomskog društva Koprivnica.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Meteorolozi objavili

VRIJEME ZA 1. SVIBNJA Danas nam stiže saharski pijesak, meteorolozi za Praznik rada najavljuju promjenu vremena

Jučer je prevladavala vedrina nad Hrvatskom, a preko Sredozemlja vidi se dotok saharskog pijeska koji je u manjoj količini...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×