-1 C
Koprivnica
Petak, 22. studenoga 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
RADITI SE MORA

Neki vrućine i sunce ne mogu izbjeći, Pranjić: Dnevno popijem po pet litara vode, jedem paradajz i laganiji gablec
N

Kolabirao nije nitko, ne mora ih se podsjećati da piju vode ili da se sklone u hlad, dečki sami kad osjete da im je previše, uzmu par minuta pauze, kaže voditelj radova na Zrinskom trgu

Ne propustite

Visoke temperature, upozorenja i savjeti kako se ponašati ne bi li ih što laganije prebrodili ovih dana iskaču sa svih strana, no ima i onih koji ih usprkos svemu ne mogu izbjeći i moraju se izlagati ovim abnormalnim uvjetima i raditi na otvorenom, pod direktnim suncem.

Prošetali smo centrom grada i provjerili s radnicima Kominga koji u Svilarskoj ulici mijenjaju kanalizacijske i vodovodne cijevi te s radnicima Sitolora koji uređuju Zrinski trg kako uspijevaju ostati radno sposobni i izgurati od početka do kraja svoj radni dan.

Vjekoslava Pranjića na tren smo “poštedjeli” fizičkih napora i s njim porazgovarali na opakom suncu dok je živa u termometru pokazivala 35 stupnjeva. Ovaj Komingov veteran, kako za sebe sam kaže, već 15 godina bavi se istim poslom.

Radnici, vrućine
Foto: Ivan Balija

– Mi smo navikli na takve stvari, nije lako, ali radi se. Pazimo na to da imamo dosta osvježenja, vode, soka. Od kuće si ponesem zaleđenu vodu iz škrinje i tokom dana na nju dolijevam svježu. Na dan popijem i do pet litara, zvuči puno, ali to jednostavno iz organizma ispari – kaže nam Pranjić.

Osim što se voda pije u nenormalnim količinama i prehrana se prilagođava radnim uvjetima.

–  Jedem puno paradajza, donosim domaćeg iz svog vrta, malo pašteta, ribice za gablec i to je to. Naravno, i odjeća je laganija, makar na gradilištu ne bi smjeli imati kratke hlače, tu si ipak damo malo oduška. Kaciga je ipak obavezna, svaki put kad se nađem pored bagera stavljam je na glavu – veli nam.

Radi se od 7 do 15, no zna se ostati i duže ako se posao planiran za taj dan ne dovrši. Subota za koju je u Koprivnici najavljeno čak 36 stupnjeva bi njegovoj ekipi trebala biti neradna, no to se u petak u podne kad smo razgovarali, nije moglo definitivno znati.

– Imamo malo češće pauze, šefovi to toleriraju. Hladimo se u barakama koliko uspijemo. To su ti ljetni mjeseci koji budu poprilično teški, a zna takav biti i rujan, poslije je sve lakše – rekao nam je Pranjić.

S obzirom na dugogodišnje iskustvo u radu na otvorenom pitamo ga je li ovo jedna od gorih godina koje pamti u svom radnom vijeku.

– Zapamtite ovo ljeto da ne bi dogodine kukali da je bilo vruće – kazao nam je u šali na kraju.

Nekoliko metara dalje radi se na uređenju Zrinskog trga.

Radnici, vrućine
Mato Čičak, voditelj gradilišta na Zrinskom trgu // Foto: Ivan Balija

Dvadesetak radnika Sitolora baš poput kolega im iz Kominga radi u teškim uvjetima i bori se s vrućinom.

– Imamo češće pauze, osvježavamo se, gledamo da radimo u hladovini i što manje se izlažemo vrućini, naravno, to nije uvijek moguće – veli nam Mato Čičak, voditelj gradilišta.

Radni dan njegove ekipe traje deset sati. Start je u 7, a završetak u 17 sati. Razmišljali su da zbog vrućina počnu i ranije, ali za sada se radi još uvijek po starom.

– Radit ćemo i sutra, u subotu, imamo rokove koje moramo ispoštivati i toga se držimo – veli Čičak.

Za sada zbog vrućina nije bilo problema, dečki su izdržljivi, odgovorni i znaju kako se ponašati.

– Kolabirao nije nitko, ne mora ih se podsjećati da piju vode ili da se sklone u hlad, dečki sami kad osjete da im je previše, uzmu par minuta pauze. Imamo i kontejnere s klimom i  aparatima za vodu pa je situacija pod kontrolom – rekao nam je kratko.

Radnici, vrućine
Foto: Ivan Balija
Radnici, vrućine
Foto: Ivan Balija
Radnici, vrućine
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Najbolji od najboljih

Hrvatska sahara – Podravina adventure u velikom finalu izbora najboljih turističkih proizvoda

Proglašenje i dodjela nagrada u hrvatskom turizmu upravo se privodi kraju u sklopu Dana hrvatskog turizma u Opatiji, u...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×