13.2 C
Koprivnica
Petak, 3. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Porodiljna naknada pokrenula najžustriju debatu na sjednici Gradskog vijeća [VIDEO]
P

Ne propustite

Na devetoj sjednici Gradskog vijeća Grada Koprivnice od 21 točke sa dnevnog reda tri nisu jednoglasno prihvaćene već su vijećnici HDZ-a, HSS-a, HSU-a i HSLS-a bili suzdržani po pitanju njihova usvajanja.

Riječ je o točkama koje se tiču Izvješća o radu gradonačelnika tijekom 2009. godine, Pravilnika o ostvarenju porodiljne naknade za novorođenčad i Izvješća o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture za djelatnosti koje se financiraju iz komunalne naknade.

U cilju štednje gradski vijećnici će dobiti prijenosna računala

– Izvješće o radu gradonačelnika tijekom 2009. godine vrlo je lijepo sročen, esejski uradak, ali u njemu nema ni jednog brojčanog iznosa, ni jednog financijskog pokazatelja izgradnje Grada – napomenuo je gradski vijećnik HSS-a Miljenko Flajs.

Izostanak financijskih pokazatelja gradonačelnik Mršić opravdao je štednjom jer su te brojke navedene u 17. točki dnevnog reda pa ih se nije tiskalo dva puta da se ne troši papir i da se smanji broj stranica koje se kopiraju po cijeni od 0, 40 kn.

– Ne želite putem maila primati materijale za sjednicu. Tih je materijala jako puno i kopiraju se u puno primjeraka. Kako bi se izbjeglo to silno kopiranje osigurat će se nabavka notebooka za gradske vijećnike. Računala će se otplatiti za pola vijećničkog mandata – naglasio je gradonačelnik Mršić.

500 kuna veća porodiljna naknada je čista demagogija

Donošenje Pravilnika o porodiljnoj naknadi najviše je rasplamsao do te 12. točke dnevnog reda mirnu sjednicu. Vijećnici HDZ-a predložili su povećanje naknade za 500 kuna, no njihov prijedlog nije usvojen.

Održana deveta sjednica Gradskog vijeća Grada Koprivnice– Tražiti povećanje od 500 kuna čista je demagogija, a u trenutnoj situaciji nemoguće je dati obećanje da će se naknada povećati jer smo svi svjesni da bismo dali obećanje bez pokrića – objasnio je gradonačelnik.

Zvonimir Mršić dodao je kako je od simboličke pomoći u startu, što porodiljna naknada i jest, roditeljima važnija pomoć Grada koju imaju kada upisuju djecu u jaslice i vrtiće i kasnije na fakultete. Sve te aktivnosti Grad na u određenom iznosu subvencionira i ne traži povrat ukoliko se zadovolje minimalni određeni uvjeti.

Točka o naknadi za novorođenčad za govornicu je dovela i HDZ-ova vijećnika Stanislava Biondića koji nije imao u planu izlagati na ovoj sjednici Vijeća.

– Gradonačelnik kao da nije slušao doktoricu Mađarić kada je govorila o negativnom trendu stope nataliteta u Koprivnici i sada vrijeđa prijedlog vijećnika HDZ-a da se porodiljna naknada sa 1000 poveća na 1500 kuna – naglasio je Biondić.

Vijećnici SDP-a na to složno napominju – novac nije motiv roditeljima da imaju dijete, ali kvaliteta života u Koprivnici sigurno je.

Zabilježen porast kriminaliteta

– Imam osjećaj da se nama kriminalitet dogodio preko noći pa mi se stoga nameće pitanje sprečava li možda politika djelotvornost policije, jer sam uvjeren da nije riječ o nesposobnosti – istaknuo je Dragutin Jeđud, gradski vijećnik SDP-a.

Osvrnuo se i na slučaj odmarališta Pirovac za koji smatra da je narušio kredibilitet Koprivnice i na površinu dovukao samo negativne stvari dok su pozitivne ostale u potpunosti zanemarene.

Doktorica Vesna Mađarić, HDZ-ova vijećnica, napomenula je da su podaci o porastu zloporabe opojnih droga i vršnjačkom nasilju alarmantni te da bi trebalo osmisliti strategiju o prevenciji. Također je naglasila i nužnost osnivanja sigurne kuće za žene žrtve nasilja na našem području.

Video zapis 9. sjednice Gradskog vijeća

Video snimka: Ivan Brkić

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Upravo

FOTO Sudar Mercedesa i Škode na poznatom koprivničkom raskrižju, policija je na terenu

Prometna nesreća dogodila se maloprije na raskrižju Starogradske ulice i Ulice kraljice Jelene u Koprivnici. Kako doznajemo, sudarili su se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×