34.9 C
Koprivnica
Subota, 27. srpnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

BEZ ODLUKE: U Nadzornom odboru Podravke i dalje će sjediti 11 članova
B

Ne propustite

Statut Podravke ostaje nepromijenjen što znači da će u Nadzornom odboru koprivničkog industrijskog diva i dalje sjediti 11 članova. Odluka je to koja je donesena na danas održanoj sjednici Glavne skupštine dioničara Podravke.

Od sedam predviđenih točaka dnevnog reda dioničari su se pozabavili sa samo pet njih jer se peta točka ticala izmjena i dopuna Statuta koje su predložili aktualni NO i Uprava poduzeća.

– Nakon pete točke sjednica je završena jer ni prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o promjeni sastava i smanjenju broja članova odbora, kao ni njegov protuprijedlog nisu dobili potrebnu dvotrećinsku većinu glasova dioničara na Skupštini – rekao je Ljubo Jurčić, predsjednik Nadzornog odbora Podravke.

Nije prošao ni prijedlog Uprave i NO-a ali ni onaj državnih dioničara

Ksenija Horvat // foto: Ivan BrkićAktualni NO predložio je smanjenje broja članova sa sadašnjih 11 na sedam. Od prije je poznato da se mali dioničari ne protive smanjenju broja članova, ali predlažu da jedno od tri mjesta koja u odboru imaju mirovinci pripadne njihovom predstavniku.

Protuprijedlog koji je navodno iznijelo 20,6 posto državnih dioničara bio je smanjenje broja članova NO sa sadašnjih 11 na devet. Usvajanjem tog prijedloga u Nadzornom odboru bi sjedili Ljubo Jurčić, Miljenko Javorović, HSS-ova Karmen Antolić, HDZ-ov Nikola Gregur, Ksenija Horvat kao predstavnica radnika, SDP-ova Vesna Želježnjak kao predstavnik malih dioničara i tri mirovinca. Ni Ljubo Jurčić ni predsjednik Uprave Podravke Miroslav Vitković ne žele potvrditi jesu li predlagatelji tog prijedloga državni dioničari.

– Današnja skupština nije ništa neuobičajeno već predstavlja standardni proces usuglašavanja dioničara – objasnio je Ljubo Jurčić.

Daljnje rezanje menadžerskih pozicija u Podravki

Vesna Želježnjak, Zdravko Dimač // foto: Ivan BrkićUz nadzor od strane Nadzornog odbora Uprava Podravke nastavlja raditi na optimalizaciji troškova, internacionalizaciji poduzeća i zadržavanju tržišnih udjela.

– Ako zbog utjecaja krize prodaja trpi, za sve je kompanije pa tako i za Podravku iznimno važno da ne padnu tržišni udjeli jer jednom kad se prodaja vrati na visoki nivo, najbitnije od svega je imati policu na koju ćete plasirati svoj proizvod – rekao je predsjednik Uprave Podravke Miroslav Vitković.

Optimalizacija troškova podrazumijeva smanjenje broja sektora, rezanje menadžerskih pozicija i voznog parka te fluktuaciju postojeće radne snage unutar sektora. To znači da Podravka neće zapošljavati sezonske radnike u onolikom obimu koliko je to prije običavala,već će se pri obavljanju sezonskih poslova ‘pokriti’ iz postojeće baze zaposlenika.

Ljubo Jurčić, Miroslav Vitković // foto: Ivan Brkić– Podravka uredno isplaćuje plaće radnicima, otpuštanja neće biti, a u ožujku bilježimo poboljšanje poslovanja. Stabilnost i potencijal poduzeća nisu narušeni – rekao je Vitković i istaknuo da će se manjak od 40,6 milijuna kuna koji postoji zbog pada prodaje nadoknaditi u korelaciji s redukcijom i restrukturiranjem troškova.

Podravka koja bi do kraja ožujka trebala isplatiti dug od 3,91 milijuna eura mađarskoj OTP banci čeka izvještaj revizora kako bi mogla dalje rješavati tu kompleksnu situaciju čije riješenje očekuje do kraja tekuće godine.

Ljubo Jurčić // foto: Ivan Brkić– Situacija u kojoj se Podravka nalazi s OTP bankom definitivno je jedan od najsloženijih pravnih odnosa u povijesti poslovanja svih hrvatskih poduzeća, a cilj je naravno da se ta zavrzlama riješi zadovoljavajuće za Podravku – rekao je Ljubo Jurčić.

Početkom lipnja slijedeća skupština dioničara

Nova sjednica Nadzornog odbora predviđena je za 30. ožujka, a na njoj će se diskutirati o revidiranom izvješću sa današnje skupštine dioničara i odlučiti o daljnjem djelovanju Uprave i Nadzornog odbora.

Slijedeći sastanak dioničara Podravke prema zakonskom roku mora biti održan krajem svibnja odnosno početkom lipnja. Iako će u međuvremenu isteći mandat Uprave i Nadzornog odbora Ljubo Jurčić i Miroslav Vitković ističu kako u tom prijelaznom periodu neće doći do bezvlašća niti će biti mogućnosti za ikakve malverzacije jer je riječ čisto o poštivanju zakonskih rokova što ne znači da poduzeće i njegova Uprava ne funkcioniraju.

Medijske špekulacije o odlasku Ljube Jurčića s mjesta predsjednika Nadzornog odbora i dolaska Nadana Vidoševića na njegovo mjesto demantirane su, a uz to aktualni predsjednik NO Podravke Ljubo Jurčić nema nikakvih informacija o dolasku predsjednika Hrvatske gospodarske komore na njegovo mjesto.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

U Novigradu Podravskom

FOTO/VIDEO Predobri domaćini u Fijolici oduševili posjetitelje, Dan otvorenih vrata vrtića događaj je za 5!

U tijeku je proslava Dana otvorenih vrata Dječjeg vrtića Fijolica u Novigradu Podravskom. Odvija se u sklopu Dana općine...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×