16 C
Koprivnica
Nedjelja, 29. rujna 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Podravka tijekom 2009. zabilježila dva posto manju prodaju u odnosu na 2008.
P

Ne propustite

Iz revidiranog izvješća o poslovanju tijekom 2009. godine koje su danas prezentirali članovi Uprave Podravke, vidljivi su gubitci koje je kompanija pretrpjela što zbog globalne ekonomske krize, što zbog nepovoljnih posljedica afere Menadžer.

– Ukupna prodaja Grupe Podravka u razdoblju od siječnja do prosinca 2009. iznosila je 3.587,1 milijuna kuna što predstavlja pad od dva posto u odnosu na 2008. godinu – rekla je Lidija Kljajić, voditeljica Podravkinog financijskog sektora.

Od toga je na hrvatskom tržištu ostvarena prodaja u iznosu od 1.868.6 milijuna kuna, dok je na inozemnim tržištima iznosila 1.718,5 milijuna kuna.

Rast operativne dobiti, smanjenje zaduženosti i troškova

Rezultat poslovanja Podravka Grupe za 2009. godinu pod snažnim je utjecajem negativnih jednokratnih stavki koje su ukupno iznosile 388,4 milijuna kuna.

Pucar, Vitković, Kljajić // foto: Ivan Brkić– Kako ne bi sve bilo negativno, važno je napomenuti smanjenje operativnih troškova, rast neto dobiti i smanjenje zaduženosti od čak deset posto u odnosu na prethodno razdoblje. Uz to treba napomenuti da je Podravka tijekom 2009. isplatila 257 stimulativnih otpremnina svojim sada bivšim radnicima – rekao je Miroslav Vitković, predsjednik Uprave Podravke.

Operativna neto dobit bez negativnih jednokratnih stavki iznosila je 214 milijuna kuna i bilježi rast od 38 posto u odnosu na 2008. godinu. Operativni troškovi Grupe Podravka manji su za 131,7 milijuna kuna, a ukupna je zaduženost Grupe smanjena je za 180,5 milijuna kuna u odnosu na kraj 2008. godine.

– Ciljevi Uprave za ovu godinu su nastavak racionalizacije troškova, internacionalizacija kompanije te nove investicije u modernizaciju tehnologije – naglasio je Vitković.

Cijena dionice Podravke kretala se u skladu sa položajem kompanije na tržištu pa je tako najniža bila u ožujku, 186 kuna, dok je u prosincu porasla na 287 kuna, trenutna joj je vrijednost 330 kuna.

Lidija Kljajić, voditeljica Podravkinog financijskog sektora // foto: Ivan BrkićBez komentara na uhićenje Polančeca

Primarni cilj članova Uprave Podravke je održati likvidnost kompanije i poslovanje održati na stabilnoj razini. Na uhićenje Damira Polančeca nemaju komentara. Hoće li se troškovi nastali u aferi Menadžer moći u potpunosti anulirati još se ne zna, ali za sad je pokrenuta ovrha nad imovinom Fima grupe i nastoji se aktivirati Sms brand kako bi se minimizirale posljedice štetnih ugovora.

– Dobili smo na uvid dva ugovora potpisana s OTP-bankom i još se ne zna koliko će koštati cijeli proces jer postoje krediti, kamate, jamstva i 270 milijuna kuna vrijedni rizični plasmani, a to je sve potrebno uzeti u obzir kad razgovaramo u anuliranju troškova nastalih tijekom afere – objasnio je Vitković.

Jendrašinkin, Pucar // foto: Ivan BrkićMoguće stvaranje viška radne snage

U prva dva mjeseca ove godine zamijećen je pad prodaje, no ožujak članovima Uprave Podravke daje nadu za dobre rezultate. I dalje će se raditi na smanjenju zaduženosti, a konačni je cilj smanjiti je za 200 milijuna kuna. Kresat će se troškovi marketinga, a možda i smanjiti broj zaposlenih.

– Trošak zaposlenika je stavka u kojoj ne bilježimo efikasnost. Ukoliko dođe do stvaranja viška radne snage nastojat ćemo biti socijalno odgovorni i tim radnicima isplatiti stimulativne otpremnine kao i njihovim kolegama koji su otpremninu primili tijekom 2009. godine – naglasio je Miroslav Vitković.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Županijski nogomet

FOTO/VIDEO Kakvo kolo! Močilani nisu mogli s Tehničarom, Torčanci naletjeli na “tvrd orah”

Šesto kolo u Elitnoj i ostalim županijskim ligama ponudilo nam je odličan nogomet na travnjacima diljem Podravine i Prigorja....
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×