21.8 C
Koprivnica
Utorak, 30. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
marijana i marija zajedno

FOTO/VIDEO Još ima dobrih ljudi, skromnom Štefu poklonili su kuću, a sad mu treba naša pomoć da do zime useli u novi dom
F

Nakon povratka u Zagreb zove mene Mihaela i kaže, mi smo dogovorili i poklanjamo kućicu gospodinu Štefu. Zar je to moguće? Kaže ona mi nemamo puno, ali njemu više treba nego nama, ispričala nam je Marijana.

Ne propustite

Da se u životu nekad događaju prava čuda iz prvog vam lica može potvrditi glavni akter naše priče, gospodin Štef, koji zbog svoje skromnosti nije želio otkriti svoj identitet.  Igrom slučaja, u njegov je život u svibnju ušla naša Koprivničanka Marijana Janeković, inače poznata po svom humanitarnom radu koja je uvidjela u kakvim teškim uvjetima njen novi susjed na Zvirišču živi, i odlučila dati sve od sebe ne bi li mu pomogla riješiti stambeno pitanje. Njegovu priču objavila je na svom Facebook profilu.

– Vrijedan i marljiv čovjek, kojega život nije mazio te je u kasnim 60-ima želio stvoriti dom u jednoj maloj kletici bez struje i vode. Maštao je kako će on to sve urediti i dotjerati za pristojan život. Bila sam sretna da je on tamo, u neku ruku i sigurnija. Uvijek bi mu donosila kolače, kavu te s njim popričala preko ograde. Mršav je, nizak rastom i jako me podsjeća na moga tatu. Prolazili su dani, tjedni, a lagano i mjeseci i nikako da se srede papiri s prijenosom i vlasništvom. Na kraju je sve propalo. Bilo mi ga je žao jer znam da ne može tako dočekati zimu i dala se u akciju. Razgovarala sam s gospođom Marijom koja živi u tom kraju i molila ako možda zna za kakvu kućicu koja bi cjenovno odgovarala mogućnostima gospodina Štefa – iznijela je svoju stranu priče Marijana.

Ubrzo se, zahvaljujući gospođi Mariji, rješenje ukazalo. Ona je u Jugovom jarku pronašla  objekt koji se godinama ne koristi i kontaktirala vlasnika koji stanuje u Zagrebu. Za istaknuti je kako kod prvog posjeta kućicu nije bilo moguće ni vidjeli s ceste, no gospodin Štef je kada ju je vidio bio spreman očistiti vlastitim snagama.

Kućica je bila cijela obrasla u akaciju // Foto: facebook

Vlasnikova kćerka Mihaela došla je prošlog vikenda te otvorila i pokazala kućicu budućem vlasniku, a zbog lošeg stanja spustila je i početnu prodajnu cijenu.

– Sve je bilo dogovoreno. Idući tjedan se rješavaju papiri. Mihaela će svojem tati uzeti neke stvari iz kućice i 15 godišnju rakiju koja ih je dočekala u podrumu – kaže Marijana koja je još uvijek u nevjerici oko preokreta koji se dogodio.
– Nakon povratka u Zagreb zove mene Mihaela i kaže: mi smo dogovorili i poklanjamo kućicu gosponu Štefu. Zar je to moguće? Kaže ona, mi nemamo puno, ali njemu više treba nego nama. Znam da ima neko gore koji je to sve odradio i znam da ima nade za ovaj svijet. Još je jedna misija završila, a gospodin Štef kaže da misli da je dobio na lotu. On će sada polako sam uređivati novcima koje nije lako skupio, ali na pošten način, pa je zato i sve ovako pošteno završilo. Gospođa Marija i moja malenkost ćemo mu i dalje pomagati oko uređenja i nabavke namještaja da stvori svoj novi dom – rekla je Marijana.
Danas smo posjetili Jugov jarek i ispred kućice zatekli gospodina Štefa u akciji. Kad je čuo da će mu dobri ljudi pokloniti kućicu, nije gubio vrijeme nego se primio mačete i očistio prilaz kućici koja će mu, nadamo se, do zime biti novi dom.
Štef
Štef se primio posla i mačetom očistio prilaz kućici // Foto: Ivan Balija
Kućica je stabilna, no u zapuštenom stanju. Struje ima, a kvalitetu vode u bunaru tek treba ispitati. Štef, još uvijek u nevjerici da će napokon dobiti svoj krov nad glavom iz kojeg više neće morati seliti, kaže da će sve polako sam urediti. Tri prostorije dugo se nisu koristile i prvo što bi trebalo napraviti je iz njih izbaciti nepotrebne stvari, a onda urediti i osvježiti zidove te podove kako bi se mogao unijeti nov namještaj.
Kako bismo mu pomogli da što prije useli, odlučili smo pokrenuti akciju za uređenje kućice da on dostatno čovjeku dočeka zimu u toplom, zagrijanom i osvjetljenom prostoru. Ako ste na raspolaganju za pomoći gospodinu Štefu tako da mu pomognete oko čišćenja, pražnjenja, bojanja kućice, uređenja njenog okoliša ili donacijom kakvog namještaja, možete kontaktirati Marijanu na broj 099/216-8446. 
Štef
Foto: Ivan Balija
Štef
Foto: Ivan Balija
Štef
Foto: Ivan Balija
Štef
Foto: Ivan Balija
Štef
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Ugovor na dvije godine

Podravka Vegeta potpisala novo pojačanje, u Koprivnicu stiže brončana reprezentativka

Podravka Vegeta priprema se za polufinale Kupa sredinom svibnja u Poreču, no ujedno i radi kadrovske "križaljke" za sljedeću...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×