21.8 C
Koprivnica
Utorak, 30. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Zimska služba spremna

Na 18 stupnjeva počeli zimski uvjeti na cestama
N

Ne propustite

Na teren izlazimo kad napada pet do 10 centimetara snijega i ako ne prestaje padati, u pogonu smo 24 sata na dan. Ne možemo snijegu narediti da počne padati u 11 i prestane do 18 sati. Uglavnom kreće oko ponoći i ne staje – kaže Marđetko.

Iako nam sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme ne daje naznake zime, koprivnička Zimska služba spremna je za snježne uvjete na cestama. Svoju su mehanizaciju prezentirali danas, u ponedjeljak, na Smotri vozila u prostoru Kominga.

U nedjelju, 15. studenog, službeno je započela i sezona zimskog održavanja cesta, trgova, parkirališta i staza, a trajat će sve do 15. travnja iduće godine.

– Prema najavama, snijega neće biti u skorije vrijeme, a možda bude kao i lani pa padne tek nakon Nove godine. No u Zimskoj službi već je spremno 20 vozila te 300 tona soli i 60 tona sipine, što je dovoljno za prvu ruku, a kasnije se doprema prema potrebi – objasnio je Dražen Marđetko, voditelj Zimske službe.

Na terenu će biti i 50-tak radnika koji će upravljati s pet kamionima i dva traktora s ralicom i posipačem, dva miniutovarivača, 4 rovokopača, dva gredera i pet traktora s ralicom za prigradska naselja.

Prema potrebi, 15- tak radnika će se morati prihvatiti lopata i ručnog razgrtanja snijega.

Kako građani nikad nisu posve zadovoljni brzinom čišćenja cesta, Dražen Marđetko nam je objasnio da prema zakonu mogu čekati da napada 15 centimetara snijega.

–  No na teren izlazimo kad napada pet do 10 centimetara snijega i ako ne prestaje padati, u pogonu smo 24 sata na dan. Ne možemo snijegu narediti da počne padati u 11 i prestane do 18 sati. Uglavnom kreće oko ponoći i ne staje – kaže Marđetko.

Ukupno brinu o 252 kilometara gradskih cesta i 52 kilometra pješačko-biciklističkih staza.

Dodaje da se prosječno jedne zime potroši oko 850 tona soli i 200 tona sipine, no posljednjih godina i manje, zbog smanjenih količina padalina.

– Znalo se dogoditi da za jačih zima potrošimo i 1500 tona soli. Padne kiša, temperatura je ispod nule i moramo posipati ceste, iako nema snijega – objašnjava voditelj Zimske službe.

Zimska služba
Zimska služba

Ceste, nogostupi i pješačko-biciklističke staze koje su u nadležnosti grada, čiste se prvenstveno radi prohodnosti, što znači da se potpuno čišćenje, do “crnog” u otežanim uvjetima i za vrijeme trajanja padalina ne predviđa.

Šljunčane ceste se ne sole, kako se ne bi narušila njihova stabilnost.

Za vrijeme trajanja zimskih uvjeta, vozila na području grada trebaju imati zimsku opremu, dok se za bicikliste ne osiguravaju uvjeti prvih nekoliko dana nakon snježnih padalina.

Svoje dužnosti imaju i građani koji ne smiju zaustavljati vozila tako da ometaju rad vozila zimske službe te moraju očistiti prilaze ispred kuća, zgrada i poslovnih prostora.

Za rad Zimske službe grad Koprivnica osigurao je dva milijuna kuna. Zimsku službu izvodi Koming, prema izvedbenom programu izrađenom od strane Komunalca.

 

zimska2

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Ugovor na dvije godine

Podravka Vegeta potpisala novo pojačanje, u Koprivnicu stiže brončana reprezentativka

Podravka Vegeta priprema se za polufinale Kupa sredinom svibnja u Poreču, no ujedno i radi kadrovske "križaljke" za sljedeću...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×