Najpoznatiji sesvečki i podravski „umjetnici“ u pripremi jela od graha, njih 16, pokazali su danas u Turističko – rekreativnom centru Karaula u Mekišu svoje umijeće.
Uz domaći grah, slaninu, sušene prsne vrške i kobasice, bilo je tu i mnoštvo dodataka jelu koji su osobne tajne svakog kuhara, a jelu daju onaj profinjeni prepoznatljiv podravski okus i miris prirode. Oprema za pripremu jela bila je priča za sebe. Kotlovi svih mogućih i nemogućih vrsta, domaće drvene kuhače ručno rađene samo za ovu prigodu, pregače – svaka sa svojom porukom te bezbroj dodatnih gledatelja savjetnika i navijača s čašom gemišta u ruci.
Tročlani stručni žiri nakon brojnih isprobavanja svakog jela na razne načine, pobjednikom je proglasio ekipu nevjerojatnog i gotovo nemogućeg imena – „Sesvečke čkomeće kume“. Prve tri ekipe dobile su za nagradu pehare, priznanja i pribor za kuhanje. Nakon toga svi prisutni su se mogli i sami besplatno uvjeriti u kvalitetu pripremljenog jela, a uživali su i u koncertu popularnih Cura iz Centra. Njihova tamburaška svirka nježnog izričaja i senzualnog izvođenja nikog nije ostavila ravnodušnim. Čak i slomljena srca su na trenutak zacijelila, a misli odlutale u neka duboka svemirska prostranstva te će ova proslava 1. svibnja mnogobrojnim posjetiteljima ostati u nezaboravnom sjećanju.