15.4 C
Koprivnica
Utorak, 21. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
muzej grada koprivnice

Dražen Ernečić održao predavanje o Danici u Zagrebu u sklopu Šoa akademije
D

Polaznici su tako saznali najvažnije podatke o devastaciji i stradanju hrvatskih Židova u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, a čiji je vrhunac temeljem provođenja rasnog i ostalog ustaškog zakonodavstva bio upravo logorski sustav NDH

Ne propustite

U Zagrebu se početkom lipnja održala Šoa akademija u Židovskoj općini u Zagrebu koja je bila posvećena 25 hrvatskih profesora ovogodišnjih polaznika u najveći muzej i edukacijski
centar na svijetu o Holokaustu Yad Vashem u Jeruzalemu.

Na akademiji su gostovali predavač viši kustos Muzeja Grada Koprivnice Dražen Ernečić s temom o Danici, prvom koncentracijskom logoru u NDH, Ivo Pejaković ravnatelj Spomen područja Jasenovac s temom o najvećem koncentracijskom logoru u NDH i demografkinja Melita Švob s temom o Demografskim posljedicama po židovsku zajednicu u II. Svjetskom ratu.

– Polaznici su tako saznali najvažnije podatke o devastaciji i stradanju hrvatskih Židova u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, a čiji je vrhunac temeljem provođenja rasnog i ostalog ustaškog zakonodavstva bio upravo logorski sustav NDH u kojem se provodila sustavna i elementarna dehumanizacija, ubojstva i pljačka, ne samo Židova nego i Srba, Roma i Hrvata, i koji se sastojao od 40-ak logora između 1941. i 1945. godine – ističu iz muzeja.

Istaknimo da je seminar održan slijedom Ugovora koji su potpisali Hrvatska i Izrael te Agencija za obrazovanje Republike Hrvatske i Židovska općina Zagreb o višegodišnjoj edukaciji o holokaustu 25 hrvatskih profesora u Yad Vashemu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ispred ministarstva seminaru je prisustvovala Snježana Šincek, a pozdravnim je riječima seminar otvorila Sanja Zoričić Tabaković, voditeljica Šoa akademije i predstavnica židovske
nacionalne manjine u Zagrebu.

– Naglasila je kako je Holokaust ostavio posljedice po svjetsku i hrvatsku židovsku zajednicu od koje se nikada nije oporavila dok je uvodno izlaganje o svjetskom muzeju Yad Vashem i njegovoj važnosti za današnjicu i budućnost svijeta održao je NJ.E. Gary Koren, veleposlanik Izraela u Hrvatskoj. Muzej Yad Vashem posjeduje veliku knjižnicu, ogroman broj filmova o Holokaustu te također ogroman broj registriranih svjedočanstava preživjelih logoraša – dodaju.

Spomenimo da je u izdanju Šoa akademije objavljena knjiga Antijudaizam, antisemitizam i Holokaust u Hrvatskoj koju je uredio Neven Budak, a prevedena je na engleski jezik i koju su Ministarstvo obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje prihvatili kao priručnik za hrvatske škole.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Prelijepa djevojka zaraznog osmijeha odlično isfurala legendarni predmet koji će biti hit ovog ljeta

Zaraznim osmijehom ova nas je prelijepa djevojka koja je prošetala koprivničkim trgom jednostavno "kupila". I ne samo time, odjevni...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×