12.9 C
Koprivnica
Subota, 27. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Darko Sobota zahtjeva hitno rješavanje problema obračunavanja i isplate rente za eksploataciju miner
D

Ne propustite

Zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota u utorak je sudjelovao na sastanku kojem je tema bila „neredovita isplata naknade za eksploataciju mineralnih sirovina, nafte i plina, netransparentan obračun INA-e Naftaplina za iskorištavanje istih na području općina, te odbijanje vodstva kompanije da se sastane s predstavnicima Županije.“ Sastanku, koji se održao u đurđevačkom hotelu Picok, prisustvovali su načelnici i gradonačelnici s područja tri županije: Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske.

Zamjenik župana Sobota nazočnima je tom prilikom predočio cijelu korespondenciju koju je župan Koren vodio s menadžerima INA-e. Kazao je da je u razdoblju od 19. ožujka do 9. srpnja 2010. župan u nekoliko navrata tražio hitan sastanak s glavnim izvršnim direktorom INA-e Bojanom Milkovićem, a nedavno i s predsjednikom Uprave Zoltanom Aldottom, kako bi se riješilo pitanje redovite isplate naknade za eksploataciju i transparentnosti obračuna. Ipak niti jednome od tih dopisa nije udovoljeno.

 

– Problemi s kompanijom INA Naftaplin nisu od jučer. Svjedoci ste da je u zadnjih godinu dana bilo problema s neisplatom rente. Isto tako je tokom 2009. godine isplaćena renta manja za više od 20 % u odnosu na 2008. bez ikakvog obrazloženja – objasnio je Sobota.

Načelnici su postavili i pitanja vezana uz kontrolu stvarne eksploatacije i obračunavanje energetske vrijednosti te su odlučili konkretnije krenuti u ostvarenje svojih prava. Obzirom da ne žele stvarati dodatni socijalni i javni pritisak u doba gospodarske krize predložili su da se u pregovore uključi i Vlada, jer nedostatno punjenje proračuna uzrokuje zastoj u razvojnim planovima lokalnih zajednica. Nakon burne rasprave odlučeno je da će zaključke ovog sastanka potpisati načelnici svih općina i gradova, te da će oni biti upućeni INA-i, Vladi RH, medijima i potpredsjedniku Sabora Josipu Friščiću.

Uz predočenje točnog obračuna za eksploatiranje mineralnih sirovina i postotnog iznosa od tržišne vrijednosti iste, načelnici će tražiti da im se isplati i razlika neisplaćenih sredstava za 2009. godinu, kao i kamata za kašnjenje. Isto tako će inzistirati na redovitom i točnom obračunu za 2010. jer se INA potpisivanjem ugovora s Vladom RH upravo na to obvezala. Poštivanje dogovora bez obzira da li u njemu sudjeluju domaće ili strane kompanije stvar je korektnog tržišnog odnosa, a ne bude li odjeka s druge strane spremni su pomoć potražiti i u instrumentima pravne pomoći.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Svečana sjednica

Prekrasna Mirjana i ovog puta oduševila, jedan odjevni komad odjeće posebno se istaknuo

Ove srijede Križevci su slavili rođendan. Tako su brojni uzvanici iz ormara izvukli prekrasne modne kombinacije. Ravnateljica koprivničkog Doma zdravlja, Mirjana...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×