Kada ste posljednji put vidjeli kako se peče kruh u pravoj, zidanoj krušnoj peći?
Upravo je to pokazala Lidija Kovačić-Dmitrus, koja je demonstrirala kako se priprema i peče domaći kruh u peći koju je zazidao njen otac.
Sve se događalo u Grabrovnici, a tamo su bile i članice Udruge “Guščarice” iz Grabrovnice, Čuvarice kulturne baštine iz Kladara, prijatelji, ali i mnogo mladih i djece.
– Mama je često pekla kruh i to ne samo za našu obitelj. Umijesila bi više kruščića i onako vrele odnijela susjedima ili rodbini. Opojni miris svježe pečenog kruha proširio bi se susjedstvom. I mi bi se svi zajedno okupili za stolom. Potekle bi priče. Lagano, pa sve brže i glasnije, a kruha je bivalo sve manje. Pšenica uzgojena na vlastitoj njivi vozila bi se u mlin kako bi bilo brašna kroz cijelu godinu – do sljedeće žetve. Puno je ruku njegovalo klasje da bi zrno bilo brašno, a mamine ruke umijesile najbolji kruh. Dječje ruke bi se u sve miješale pomažući – opisala je L. Kovačić-Dmitrus.
Njena ljubav prema tradiciji, običajima, njegovanju znanja i mudrosti iz naroda potekla je od njene majke, koja je sve to znanje i emocije prenijela na nju.
Zanimljivo je da je još 1977. učitelj Mirko Lauš iz Pitomače sa svojom Fotosekcijom zabilježio postupak pečenja kruha u krušnoj peći, a tada je glavna pekarica bila upravo njena majka.
– Mama je za tu prigodu obukla narodnu nošnju i pokazala kako se kruh mijesi, koliko treba da se podigne, oblikuje, kako se priprema vatra u krušnoj peći i kako se kruh peče.
Ja sam u filmu djevojčica u narodnoj nošnji koja pomaže mami – rekla je L. Kovačić-Dmitrus.
Pogledajte na fotografijama kako to izgleda danas, a na videu kako je izgledalo 1977.